MUUT IL­MOI­TUK­SET

Tällä sivulla

MUUT IL­MOI­TUK­SET

 

Ohjeita kuulo- ja näkövammaisille

 

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5,00 € (event-liput 10 €) ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi.

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii MovieReading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa ja tulostettavat ohjeet sen käyttämiseen löytyvät täältä (pdf-tiedosto)- Ulkoinen linkki.


MOVIEREADING MOBIILISOVELLUKSEN ASENNUS JA KÄYTTÖ
Ennen elokuviin tulemista:
MovieReading-mobiilisovelluksella saat kuvailutulkkauksen tai tekstityksen älylaitteeseesi. Tarvitset Android* tai iOS** käyttöjärjestelmällä olevan puhelimen tai tabletin sekä kuulokkeet.
Kirjoita laitteesi sovelluskaupan (Google Play tai Apple App Store) hakukenttään ’moviereading’ ja valitse sovellus. Asenna sovellus ja hyväksy käyttöoikeudet.
Avaa sovellus ja siirry Settings-välilehdelle jos ohjelma ei automaattisesti sinne ohjannut. Painamalla ’Country’-valintaa pääset vaihtamaan maasetuksia. Selaa valinta Suomen (Finland) kohdalle ja paina ’OK’.
Market-välilehdeltä pääset lataamaan elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen. Valitse haluamasi elokuva ja aukeavalta sivulta paina ’Audio description’ kohtaa. Aukeaa latauksenvarmistuslaatikko (Download this content?), johon vastataan ’Yes’ ja lataus alkaa.
Lataamasi elokuva on valittavissa ’My Movies’ –välilehden alta ja olet valmis saapumaan elokuviin.
Saavuttuasi elokuvateatteriin:
Säädä näytön kirkkautta himmeämmälle, jotta se ei häikäise muita katsojia. Laita lentokonetila päälle laitteeseen, jolloin se katkaisee yhteydet eikä tarvitse pelätä puhelimen soivan kesken näytöksen. Kytke kuulokkeiden johto puhelimeen. ***
Käynnistä MovieReading-sovellus. Kun elokuva alkaa, valitse ’My Movies’ –välilehden valikosta lataamasi elokuva. Ponnahtuslaatikko varmistaa vielä, että olet asettanut kirkkauden ja lentokonetilan. Paina ’OK’ ja sovellus aloittaa valitsemasi kuvailutulkkauksen tai tekstityksen toiston.
Sovellus synkronoi puhelimen mikrofonin kautta itsensä automaattisesti kohdalleen. Jos saavut myöhässä, tai poistut esimerkiksi käymään wc:ssä; voit tarvittaessa painaa sovelluksen ’synchronize’-painiketta. Sovelluksella menee hetki synkronoinnissa, joten odotathan maltilla. Sovellus on synkronoinut elokuvan kanssa, kun juokseva aika on vaihtunut punaisesta harmaaksi (Android) tai sovellukseen tulee teksti ’Synchronized’ (iOS).
*Android 2.2 tai uudempi
**iOS 8.0 tai uudempi
***Huomaa etteivät bluetooth-kuulokkeet toimi lentokonetila päällä
Savon Kinot toivottaa mukavia elokuvahetkiä MovieReading-sovelluksen parissa!

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?

 

 • Verkkoajanvaraukseen pääset osoitteesta siunsote.eaika.fi- Ulkoinen linkki
 • Paina koronarokote-painiketta.
 • Valitse seuraavaksi haluamasi rokotuspiste.
 • Valitse tämän jälkeen huolellisesti oikea rokotusryhmä
 • Täytä sivulle aukeavalle lomakkeelle tarvittavat yhteystietosi ja paina Siirry ajanvarauskalenteriin -painiketta.
 • Valitse vapaana olevista ajoista sinulle sopiva aika ja paina Varaa -painiketta.
 • Tarkista antamasi tiedot ja paina Varaa aika -painiketta.
 • Näytölle tulee tieto, että varaus on vahvistettu, paina OK -painiketta.
 • Saat tekstiviestillä antamaasi puhelinnumeroon vielä vahvistuksen ajanvarauksesta. Tekstiviestissä näkyy rokotuspaikka ja -aika sekä varauskoodi. Kaikissa puhelimissa viestin kaikki tiedot eivät mahdu ensimmäiseen näkymään, rullaa silloin viestiä alaspäin.

 

 • Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131
 • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja. Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Varattavissa olevien rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta, Uusia rokotusaikoja pyritään avaamaan aina maanantaisin klo 8

Varaathan rokotusajan vain, jos kuulut tällä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 

Kuntoustusohjaaja tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin silmäkeskuksessa

Kuntoutusohjaaja on tavattavissa 1.4 alkaen keskiviikkoisin klo 8-14 keskussairaalan Silmäkeskuksessa. Kuntoutusohjaajan vastaanotolle voi tulla tuolloin myös ilman ajanvarausta. Kuntoutusohjaajan luo voi tulla esim. apuvälineasioissa.

Paikka:

Silmäkeskus

Huoneet 4 ja 5

Tikkämäentie 16

G2 rakennus, 2. kerros

 

Ystävällisin terveisin kuntoutusohjaajat

Anne Laitinen 013 330 3339 ja Mari Hämäläinen 013 330 8092

 

SOLARIS LOMAT

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN LOMA

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

 • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

 • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

 • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

 • Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.

 • Majoitus kahden hengen huoneissa.

 • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

 • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

 • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

Vuoden 2022 lomat

 

Lohja Spa & Resort, Lohja

14-19.3.

Vesileppis, Leppävirta

24-29.4.

Virkistyshotelli Yyteri,Pori

16-21.5.

Kylpylähotelli Sani, Kalajoki

29.5-3.6.

Lehmirannan lomakeskus, Salo

18-23.7.

Koivupuisto, Ylöjärvi

21.-26.8.

Hotelli Kivitippu, Lappajärvi

11.-16.9.

Imatran Kylpylä, Imatra

2.-7.10.

Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio

21.-26.11.

Lohja Spa & Resort, Lohja

23-28.12. joululoma.

 

Lisätietoja ja hakulomakkeita saa sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12.

 

 

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE kesäkuu 2021

Asiakasmaksulaki uudistuu

Asiakasmaksulain uudistus tulee voimaan 1.7.2021 ja maksukaton osalta vuoden 2022 alusta. Uudistuksessa lisätään maksuttomia terveyspalveluita, maksukattoon sisällytetään entistä enemmän palveluita ja asiakkaan oikeusturvaa parannetaan. Tavoitteena on, että asiakkaat eivät joudu turvautumaan toimeentulotukeen asiakasmaksuista selviytyäkseen.

Maksuttomia terveyspalveluita ovat mm.

 • perusterveydenhuollon avosairaanhoidon (myös hammashoidon) palvelut sekä poliklinikalla annettu hoito tai tutkimus alle 18-vuotiaille

 • hoitajalla käynnit kaikille

 • perusterveydenhuollossa avohoitona järjestetty mielenterveystyö eri hoitomuotoineen

 • kouluterveydenhuolto myös 18 vuotta täyttäneille

 • lääkärintodistukset, joita tarvitaan hoidon, kuntoutuksen tai lääkekorvauksen saamiseksi.

Maksukattoon lasketaan aiempaa enemmän palveluja (voimaan vuoden 2022 alusta)

Terveydenhuollon maksukattoa laajennetaan suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin. Jatkossa maksukattoa kerryttävät myös asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea.

Asiakkaan tulee seurata maksukaton täyttymistä itse. Laskussa on oltava tieto siitä, kerryttääkö maksu maksukattoa.

Asiakasmaksujen alentaminen on ensisijaista toimeentulotukeen nähden

Uuden asiakasmaksulain mukaan asiakasmaksuja tulee alentaa tai jättää perimättä sen sijaan, että asiakas joutuisi hakemaan niiden maksuun toimeentulotukea. Asiakasmaksua tulee alentaa tai jättää perimättä, mikäli maksun periminen vaarantaa asiakkaan tai perheen toimeentulon edellytyksiä. Laki koskee kaikkia sosiaalihuollon maksuja. Terveydenhuollon maksujen osalta velvoittavuus koskee tulosidonnaisia maksuja, mutta kunta voi alentaa tai jättää perimättä myös tasasuuruisia maksuja. Laissa säädetään lisäksi kunnan velvollisuudesta antaa asiakkaalle tieto maksun alentamisesta ja perimättä jättämisestä.

Muutoksenhausta ei peritä oikeudenkäyntimaksua

Jatkossa ei oikeudenkäyntimaksua ei saa periä yksityishenkilön valitusasioissa, jotka koskevat asiakasmaksulain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja. Tämä muutos tuli voimaan 1.1.2021.


Kotihoidon, palveluasumisen ja laitoshoidon maksuja selkeytetään

Tavallisen palveluasumisen maksut määräytyvät jatkossa kuten säännöllisen kotiin annettavan palvelun eli kotihoidon maksut. Kotohoidon ja tavallisen palveluasumisen enimmäismaksuprosentit määräytyvät jatkossa nykyistä tarkemmin tuntien mukaan. Kotihoitoon ja palveluasumiseen liittyvistä tukipalveluista kunta saa periä kohtuullisen maksun.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa maksut määräytyvät pitkälti samalla tavalla kuten pitkäaikaisessa laitoshoidossa. Laitoshoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen maksu saa olla enintään 85 prosenttia nettokuukausituloista, joista on ensin tehty laissa säädetyt vähennykset. Jos palveluasumiseen siirtyvän puolison tulot ovat suuremmat kuin kotiin jäävän, asiakasmaksu määräytyy puolisojen yhteenlaskettujen tulojen mukaan. Puolisoilla maksu saa olla enintään 42,5 prosenttia puolisojen yhteenlasketuista nettokuukausituloista. Tällöinkin tuloista tulee ensin tehdä laissa säädetyt vähennykset. Tämä muutos helpottaa kotona asuvan pienituloisemman puolison asemaa.

Laissa on säädetty asiakkaalle jätettävästä ns. vähimmäiskäyttövarasta. Kunnan tulee huolehtia siitä, että asiakkaan omaan käyttöön jää käyttövara, joka on tehostetussa palveluasumisessa ja perhehoidossa vähintään 164 euroa kuukaudessa sekä laitoshoidossa vähintään 110 euroa kuukaudessa. Asiakkaalle tulee jäädä omaan käyttöön vähimmäiskäyttövara myös silloin, jos maksu määräytyy puolisojen yhteenlaskettujen tulojen perusteella.

Lähteet

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon masuista annetun lain muuttamiseksi

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_129+2020.pdf- Ulkoinen linkki

Sosiaali- ja terveysministeriön Kuntainfo 2/2021

https://stm.fi/-/kuntainfo-asiakasmaksulakiin-muutoksia-1.7.2021-alkaen- Ulkoinen linkki

 

Joensuun ev.-lut. seurakuntayhtymästä

Lämmin tervehdys!

 

Kauppoihin on ilmestynyt joulujuttuja. Viime joulujuhla jäi pitämättä koronan vuoksi, mutta nyt saamme kokoontua rovastikunnalliseen näkövammaisten joulujuhlaan sunnuntaina 5.12.2021 Kontiolahden uudessa srk-talossa (osoite Keskuskatu 26 Kontiolahti). Iloksemme saamme kokoontua taas yhteen, vaihtaa kuulumisia, nauttia hyvästä seurasta sekä perinteisestä joulupuurosta.

 

Aloitamme ensin yhteisellä messulla klo 10.00. Kontiolahden kirkossa (osoite Kirkkotie 6 Kontiolahti). Messun jälkeen siirrytään noin puolen kilometrin päähän uudelle srk-talolle, jossa on ruokailua ja ohjelmaa klo 14.00. asti. Yleisavustajat ovat myös paikalla. Osallistumismaksu on 5 euroa ja Joensuusta lähtevän yhteiskyydin kanssa yhteensä 10 euroa.

 

Ilmoittautumiset 22.11. mennessä Joensuun seurakuntayhtymän erityisdiakonille Tuula Mertaselle viestillä 0503660892, mailitse tuula.mertanen@evl.fi tai Joensuun seurakunnan neuvontaan puh. 013 2635 300, avoinna arkisin ma-pe klo 9-15. Tuothan summan tasarahana.

 

Joensuun alueella asuvat: jos tarvitset yhteiskyydin, ilmoita siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Lähtö srk-keskukselta (Kirkkokatu 28 Joensuu) klo 9.30.

Sinua lämpimästi tervetulleeksi toivottavat 

 

Kontiolahden srk:n diakoni Sanna Mutikainen ja erityisdiakoni Tuula Mertanen

 

 

 


Sivu päivitetty