MUUT IL­MOI­TUK­SET

MUUT IL­MOI­TUK­SET

Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta porrastetaan

Siun sote porrastaa yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta pienempiin ikäryhmiin.

Porrastuksella pyritään helpottamaan ajanvarauksen ruuhkaa. Porrastus toteutetaan ikäryhmittäin aloittaen iäkkäimmistä henkilöistä.

Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulevat vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 77 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt.

Seuraavaksi rokotusvuoroon tulevat vuonna 1947 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 74 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat.

Kolmentena ryhmänä on vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat.

Ensimmäisen ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 29.3.2021 klo 8. Ajanvarauksen sujuvuutta seurataan viikon aikana. Mikäli ajanvaraus sujuu, käynnistetään uusien ikäryhmien ajanvaraukset viikon välein.

Näin ollen toisen ikäryhmän ajanvaraus käynnistyy pääsisäisen jälkeen eli tiistaina 6.4.2021 ja kolmannen maanantaina 12.4.2021.

Mikäli ajanvarauksessa ilmenee edelleen ruuhkaa, harkitaan ajanvarauksen pilkkomista vielä pienempiin ryhmiin.

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?

 • Verkkoajanvaraukseen pääset osoitteesta siunsote.eaika.fi- Ulkoinen linkki
 • Paina koronarokote-painiketta.
 • Valitse seuraavaksi haluamasi rokotuspiste.
 • Valitse tämän jälkeen huolellisesti oikea rokotusryhmä
 • Täytä sivulle aukeavalle lomakkeelle tarvittavat yhteystietosi ja paina Siirry ajanvarauskalenteriin -painiketta.
 • Valitse vapaana olevista ajoista sinulle sopiva aika ja paina Varaa -painiketta.
 • Tarkista antamasi tiedot ja paina Varaa aika -painiketta.
 • Näytölle tulee tieto, että varaus on vahvistettu, paina OK -painiketta.
 • Saat tekstiviestillä antamaasi puhelinnumeroon vielä vahvistuksen ajanvarauksesta. Tekstiviestissä näkyy rokotuspaikka ja -aika sekä varauskoodi. Kaikissa puhelimissa viestin kaikki tiedot eivät mahdu ensimmäiseen näkymään, rullaa silloin viestiä alaspäin.

 

 • Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131
 • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja. Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Varattavissa olevien rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta, Uusia rokotusaikoja pyritään avaamaan aina maanantaisin klo 8

Varaathan rokotusajan vain, jos kuulut tällä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 

Kuntoustusohjaaja tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin silmäkeskuksessa

Kuntoutusohjaaja on tavattavissa 1.4 alkaen keskiviikkoisin klo 8-14 keskussairaalan Silmäkeskuksessa. Kuntoutusohjaajan vastaanotolle voi tulla tuolloin myös ilman ajanvarausta. Kuntoutusohjaajan luo voi tulla esim. apuvälineasioissa.

Paikka:

Silmäkeskus

Huoneet 4 ja 5

Tikkämäentie 16

G2 rakennus, 2. kerros

 

Ystävällisin terveisin kuntoutusohjaajat

Anne Laitinen 013 330 3339 ja Mari Hämäläinen 013 330 8092

           

Virkeet kodinhoidossa -kurssi maaliskuulla

Yhteistyö Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa jatkuu. Maanantaina 29.3.2021 klo 10-13:00 askaroimme kodinhoidollisissa asioissa. Se toteutetaan yhteistyössä Loviisa Salinin kanssa. Tehdään myös jotain syötävää tarjolle. Paikkana on marttojen tilat Koskikatu 5-7, 80100 JOENSUU

Ilmoittaudu yhdistyksen toimistolle numeroon 050 350 6050

 

VERROKKI-ryhmä

Vammaisille tarkoitettu vertaistukiryhmä VERROKKI -ryhmässä vammaiset voivat luottamuksellisesti jakaa arkielämäänsä ja ajatuksiaan yleisestä elämästä kahvin ja teen ääressä. Verrokissa pidetään vaihtelevia teemoja sekä vierailijoiden käyntejä luennoimassa eri aiheista. Ryhmässä pyritään erityisesti lähimmäisten auttamiseen ja tukemiseen eri tavoin. Lopussa pidetään hartaushetki.

Ryhmä kokoontuu seurakuntakeskuksella Kirkkokatu 28 klo 13-15:00 seuraavin aihein:

15.4 Yksinäisyys. Vieraana oppilaslaitospastori Tiina Belov Joensuun seurakuntayhtymästä.

20.5 Saavutettavuuden näkökulmia kirkossa ja seurakunnassa. Vieraana rovasti Riita Kuusi, Mikkelistä.

 

Tervetuloa niin vanhat kuin uudet jäsenet!

 

Ennen ryhmän aloittamista on kahvitarjoilu. Lisätietoa halutessasi ota yhteyttä erityisdiakoni Tuula Mertaseen joko

tekstiviestillä tai sähköpostilla, puhelin 050 366 0892, sähköposti tuula.mertanen@evl.fi

 

SOLARIS LOMAT

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN LOMA

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

 • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

 • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

 • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

 • Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.

 • Majoitus kahden hengen huoneissa.

 • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

 • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

 • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

LOMIEN AJANKOHDAT 2021

Lehmirannan lomakeskus, Salo 28.6 - 3.7

Koivupuisto, Tampere 16.-21.8

Hotelli kivitippu, Lappajärvi 5.-10.9

Vesileppis, Leppävirta 10-15.10

Lohja spa & Resort, Lohja 21-26.12. joululoma

 

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12 Puhelun hinta on 0,07 €/min + paikallispuheluverkon maksu.

 

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE joulukuu 2020

Pikaopas kuljetuspalveluihin

Tässä tiedotteessa kerrotaan mm. vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta, Kelan korvaamista kuljetuksista ja sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta sekä siitä, missä tilanteissa niitä voi käyttää.

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua myönnetään silloin, kun ihminen ei vammasta tai sairaudesta johtuen pysty käyttämään julkista liikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Kuljetuspalvelulla saa ajaa taksilla esimerkiksi asiointi-, harrastus- ja kyläilymatkoja. Terveydenhuoltomatkoihin, jotka Kela korvaa, ei saa käyttää vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita.

Matkoja myönnetään vähintään 18 yhdensuuntaista vapaa-ajan matkaa kuukaudessa asuin- ja lähikunnissa. Tämän lisäksi myönnetään välttämättömät työhön ja opiskelun liittyvät matkat.

Matkoista peritään maksu, joka saa olla korkeintaan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu. Saattajan tarpeesta on ilmoitettava kuljetuspalvelua haettaessa. Saattajasta ei peritä erillistä maksua.

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua haetaan kunnan sosiaalitoimesta.

Sosiaalihuoltolain mukaiset matkat

Kunnat järjestävät kuljetuspalvelua myös sosiaalihuoltolain mukaisina kuljetuspalveluina. Näiden matkojen määrän, kohteen ja omavastuun suhteen kunnalla on enemmän harkinnan varaa

 

toisin kuin vammaispalvelulain mukaisissa matkoissa. Nämä matkat eivät kuitenkaan saa korvata vaikeavammaisen oikeutta vammaispalvelulain mukaisiin matkoihin. Näitä sosiaalihuoltolain mukaisia matkoja myönnetään usein esimerkiksi silloin, kun ei ole perusteita saada vammaispalvelulain perusteella kuljetuspalveluita ja on kuitenkin tarve saada esimerkiksi viikoittaiset asiointimatkat kauppaan tehtyä.

Kelan korvaamat matkat

Kelasta voi saada matkakorvausta, kun matkustaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on sairaus tai Kelan tai julkisen terveydenhuollon järjestämä kuntoutus.

Kela korvaa yksityiseen terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja silloin, kun annettu hoito tai tutkimus oikeuttaa Kela-korvaukseen.

Kela korvaa matkat lähimpään terveydenhuoltoon halvimman matkustustavan mukaan. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos ei voi käyttää julkista liikennettä terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voi saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä. Kun käyttää taksia terveydentilan tai vamman vuoksi, tarvitsee terveydenhuollon antaman todistuksen siitä, että on oikeus käyttää taksia. Todistus pyydetään omalta terveysasemalta etukäteen.

Jokaisesta Kelan korvaamasta yhdensuuntaisesta matkasta maksetaan enintään 25 euron omavastuu. Yhteensä omavastuu (ns. matkakatto) on enintään 300 euroa vuodessa (vuonna 2020). Kun se ylittyy, loppuvuoden matkoista ei tarvitse maksaa omavastuuta.

Kelan korvaamat taksimatkat on aina tilattava Kelan omasta tilausnumerosta, sillä muuten Kela ei korvaa matkoja.

 

Palveluliikenne

Useimmissa kunnissa toimii palveluliikennettä, joka on erityisesti suunniteltu vanhusten ja erityisryhmien tarpeet huomioivaksi. Palveluliikenteessä matka usein varataan etukäteen ja se liikennöi tietyllä alueella tai reitillä tiettynä viikonpäivänä ja kellonaikana, ja se kerää kyytiin useita matkustajia. Liikenteestä käytettävät nimitykset vaihtelevat alueittain, mutta yleisimmin puhutaan palveluliikenteestä tai palvelulinjoista. Palveluliikenne voi soveltua myös näkövammaisille, joten kannattaa selvittää oman asuinkunnan palveluliikennetarjonta kunnan palvelupisteistä tai sosiaalitoimesta.

Palveluliikenne ei saa korvata kokonaan vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita siten, ettei kuljetuspalveluita myönnettäisi sillä perusteella, että alueella toimii palveluliikenne.

Lisätietoja näistä eri palveluista saa sosiaalitoimesta, Kelalta, Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta tai Näkövammaisen palveluoppaasta.

Kelan puhelinpalvelu sairastamiseen liittyvissä kysymyksissä 020 692 204

 

Lähteet:

Näkövammaisen palveluopas 2020

www.kela.fi- Ulkoinen linkki,

 

Saavutettavuusdirektiivi

Yhteiskunnissa ja yhteisössä viestintä on tehnyt digiharppauksen. Tuore saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Direktiivi määrittää vähimmäisvaatimukset julkisen hallinnon verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuudelle. Tällä halutaan varmistaa, että valtion ja kuntien verkkopalvelut ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä – myös niiden henkilöiden, jotka käyttävät esimerkiksi apuvälineitä asioidessaan verkossa. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019.

Saavutettavuusdirektiivi

Oikeuksienvalvontayksikön viestintätavat

• Luemme näitä kuukausitiedotteita äänilehtiin ja julkaisemme näitä sekä liiton sisäisillä sähköisillä alueilla että kaikelle kansalle liiton julkisilla nettisivuilla

• Lähetämme sähköistä uutiskirjettä näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirjeeseen kokoamme ajankohtaisia valtakunnallisia asioita, tapahtumia ja lasten ja nuorten tai heidän perheittensä kokemuksia. Uutiskirje on luettavissa tietokoneella ja ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

• Päivitämme sosiaalisessa mediassa Facebook-sivuamme, jonka nimi on ”Näkövammaisen sosiaaliturva ja -palvelut”. Sieltä löytyvät mm. eri alueiden tapahtumat, tuoreita uutisia ja linkkejä.

• Äänitämme tämä vuonna podcasteja ”Tästä pitää puhua - näkökulmia näkövammaisuuteen”, joita voit kuunnella tietokoneella tai älypuhelimella. Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, suomennos voisi olla esimerkiksi soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Podcastiä ei lähetetä tiettyyn aikaan kuten radio-ohjelmaa vaan kuuntelija voi kuunnella sen digitaalisessa muodossa tietokoneelta tai älylaitteelta silloin kun hänelle sopii.

• Otamme kantaa ja esiinnymme asiantuntijoina Twitter-palvelussa, ja kuvia julkaistessa käytämme ALT-tekstejä. Alt-teksti on vaihtoehtoinen tekstiattribuutti kuvan koodiin. Alt-tekstiä käytetään, jos kuva ei syystä tai toisesta lataudu, tai henkilö on muutoin esteellinen katsomaan kuvaa. Tällöin teksti kuvailee kuvan sisällön.

• Julkaisemme materiaaleja ja oppaita nettisivuillemme sellaisissa muodoissa, jotka avautuvat näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla.

Anna palautetta

Toivomme, että viestimme helposti, ymmärrettävästi ja saavutettavia viestintäkanavia käyttäen. Kehittyäksemme tarvitsemme palautetta ja tässä yhteydessä pyydämme palautetta näistä kuukausitiedotteistamme. Millaisia sisältöjä kuukausitiedotteisiin toivoisit? Mihin olet ollut tyytyväinen, mitä kannattaa vaalia? Mistä voitaisiin luopua?

Vastata voit alla olevan linkin kautta sähköisesti webropol-kyselylomakkeella tai ottamalla yhteyttä alueesi Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijaan. Vastauksia kerätään 31.7. saakka.

Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa palautetta vastaanottaa Tapio Tiilikainen p. 050 - 5965 012 tai sähköposti tapio.tiilikainen@nkl.fi

Linkki kyselylomakkeeseen https://link.webropolsurveys.com/S/CD0B6A17057D0029- Ulkoinen linkkiTapio Tiilikainen

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija

Näkövammaisten liitto ry.

Kauppakatu 17 b, 80100 JOENSUU

P. 050-596 5012

www.nkl.fi- Ulkoinen linkki

 

 

 


Sivu päivitetty