Siirry pääsisältöön

MUUT IL­MOI­TUK­SET

Tällä sivulla

MUUT IL­MOI­TUK­SET

 

Vammaiskortit

Joensuun liikuntapalveluissa on käytössä kaksi vammaiskorttia – vammaisliikuntakortti ja EU:n Vammaiskortti.

Vammaisavustajakorttien myöntäminen lopetettiin 31.7.2021 EU:n Vammaiskortin käyttöönoton jälkeen. Voimassa olevat vammaisavustajakortit käyvät liikuntapalveluissa toistaiseksi.

 

Vammaisliikuntakortti

Vammaisena tai pitkäaikaissairaana joensuulaisena henkilönä, voit hakea Joensuun liikuntapalveluista maksutonta vammaisliikuntakorttia. Kuvalla varustettu kortti on henkilökohtainen ja se käy vain Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin.

Edut

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa kortinhaltijan ja yhden avustajan maksuttomaan kuntosalikäyntiin ja uintiin Virkistysuimala Vesikossa ja Rantakylän uimahallissa sekä maksuttomaan kuntosalikäyntiin maaseutualueiden kuntosaleilla.  Avustajana voi toimia 18-vuotta täyttänyt henkilö, esimerkiksi läheinen. Avustaja ei tarvitse erillistä korttia.

Lisäksi kortinhaltija on oikeutettu saamaan yhdestä syksyn ja yhdestä kevään kansalaisopiston liikuntakurssin maksusta 10 euron alennuksen. Alennuksen saa ottamalla yhteyttä Joensuun seudun kansalaisopiston toimistoon ennen kurssin alkua, puh. 013 337 5929. Lisätietoja tarjolla olevista kursseista löydät www.opistopalvelut.fi/joensuu -sivustolta.

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa käyntiin kaupungin järjestämällä erityisryhmien uintivuorolla, joka on Vesikossa sunnuntaisin kello 9–11 (talvi) ja 9–10 (kesä), tällöin normaali hinnasto on käytössä. Vuoro on muulta yleisöltä suljettu ja sen tarkoitus on mahdollistaa rauhallinen uintikokemus. Talvikaudella se on samanaikaisesti vauvauinnin kanssa. Huom. Yksityisten hoitolaitosten fysioterapeuttien ym. ohjaamiin yksilöterapioihin, jotka tapahtuvat kaupungin uimahalleissa tai kuntosaleilla vammaisliikuntakortti ei käy, vaan kuntoutettavan on maksettava normaali sisäänpääsymaksu (Kulttuuri, -liikunta- ja nuorisolautakunta 25.1.2005 § 20).

Myöntämisperusteet

Vammaisliikuntakortin myöntää Joensuun liikuntapalvelut, ja kortti on voimassa joko määräaikaisesti tai toistaiseksi. Vammaisliikuntakortin myöntämiskriteerit ovat samat kuin poliisin myöntämän liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen. Vammaisliikuntakortti voidaan myöntää joensuulaisille, kun yksi seuraavista kriteereistä täyttyy:

 • Vamma estää itsenäisen kävelemisen ja haittaluokka on kokonaisuutena tarkastellen vähintään 11
 • Näöntarkkuus on enintään 0,1
 • Henkilöllä on vähintään haittaluokan 17 suuruinen näkövamma

Hakuohjeet

Vammaisliikuntakortin hakemuslomakkeen voit tulostaa tästä- Ulkoinen linkki tai noutaa sen uimahalleilta, liikuntapalveluiden toimistolta Joensuu Areenalta tai Joensuun palvelupisteiltä. Liitä hakemukseen hakijan valokuva sekä päätös pysäköintiluvasta (kopio molemmin puolin). Valokuvaksi käy tunnistettava kasvokuva (ei tarvitse olla passikuva). Jos pysäköintilupaa ei ole, liitä lääkärintodistus, jossa haittaluokka selviää. Postita tai toimita hakemus Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin osoitteeseen Mehtimäenaukio 2, 80110 Joensuu. Hakemuksen ja liitteet voi myös skannata ja lähettää salattuna sähköpostina osoitteeseen antti.korhonen@joensuu.fi.

 

 

Ohjeita kuulo- ja näkövammaisille

 

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5,00 € (event-liput 10 €) ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi.

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii MovieReading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa ja tulostettavat ohjeet sen käyttämiseen löytyvät täältä (pdf-tiedosto)- Ulkoinen linkki.


MOVIEREADING MOBIILISOVELLUKSEN ASENNUS JA KÄYTTÖ
Ennen elokuviin tulemista:
MovieReading-mobiilisovelluksella saat kuvailutulkkauksen tai tekstityksen älylaitteeseesi. Tarvitset Android* tai iOS** käyttöjärjestelmällä olevan puhelimen tai tabletin sekä kuulokkeet.
Kirjoita laitteesi sovelluskaupan (Google Play tai Apple App Store) hakukenttään ’moviereading’ ja valitse sovellus. Asenna sovellus ja hyväksy käyttöoikeudet.
Avaa sovellus ja siirry Settings-välilehdelle jos ohjelma ei automaattisesti sinne ohjannut. Painamalla ’Country’-valintaa pääset vaihtamaan maasetuksia. Selaa valinta Suomen (Finland) kohdalle ja paina ’OK’.
Market-välilehdeltä pääset lataamaan elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen. Valitse haluamasi elokuva ja aukeavalta sivulta paina ’Audio description’ kohtaa. Aukeaa latauksenvarmistuslaatikko (Download this content?), johon vastataan ’Yes’ ja lataus alkaa.
Lataamasi elokuva on valittavissa ’My Movies’ –välilehden alta ja olet valmis saapumaan elokuviin.
Saavuttuasi elokuvateatteriin:
Säädä näytön kirkkautta himmeämmälle, jotta se ei häikäise muita katsojia. Laita lentokonetila päälle laitteeseen, jolloin se katkaisee yhteydet eikä tarvitse pelätä puhelimen soivan kesken näytöksen. Kytke kuulokkeiden johto puhelimeen. ***
Käynnistä MovieReading-sovellus. Kun elokuva alkaa, valitse ’My Movies’ –välilehden valikosta lataamasi elokuva. Ponnahtuslaatikko varmistaa vielä, että olet asettanut kirkkauden ja lentokonetilan. Paina ’OK’ ja sovellus aloittaa valitsemasi kuvailutulkkauksen tai tekstityksen toiston.
Sovellus synkronoi puhelimen mikrofonin kautta itsensä automaattisesti kohdalleen. Jos saavut myöhässä, tai poistut esimerkiksi käymään wc:ssä; voit tarvittaessa painaa sovelluksen ’synchronize’-painiketta. Sovelluksella menee hetki synkronoinnissa, joten odotathan maltilla. Sovellus on synkronoinut elokuvan kanssa, kun juokseva aika on vaihtunut punaisesta harmaaksi (Android) tai sovellukseen tulee teksti ’Synchronized’ (iOS).
*Android 2.2 tai uudempi
**iOS 8.0 tai uudempi
***Huomaa etteivät bluetooth-kuulokkeet toimi lentokonetila päällä
Savon Kinot toivottaa mukavia elokuvahetkiä MovieReading-sovelluksen parissa!

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?

 

 • Verkkoajanvaraukseen pääset osoitteesta siunsote.eaika.fi- Ulkoinen linkki
 • Paina koronarokote-painiketta.
 • Valitse seuraavaksi haluamasi rokotuspiste.
 • Valitse tämän jälkeen huolellisesti oikea rokotusryhmä
 • Täytä sivulle aukeavalle lomakkeelle tarvittavat yhteystietosi ja paina Siirry ajanvarauskalenteriin -painiketta.
 • Valitse vapaana olevista ajoista sinulle sopiva aika ja paina Varaa -painiketta.
 • Tarkista antamasi tiedot ja paina Varaa aika -painiketta.
 • Näytölle tulee tieto, että varaus on vahvistettu, paina OK -painiketta.
 • Saat tekstiviestillä antamaasi puhelinnumeroon vielä vahvistuksen ajanvarauksesta. Tekstiviestissä näkyy rokotuspaikka ja -aika sekä varauskoodi. Kaikissa puhelimissa viestin kaikki tiedot eivät mahdu ensimmäiseen näkymään, rullaa silloin viestiä alaspäin.

 

 • Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131
 • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja. Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Varattavissa olevien rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta, Uusia rokotusaikoja pyritään avaamaan aina maanantaisin klo 8

Varaathan rokotusajan vain, jos kuulut tällä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 

KESKUSSAIRAALAN KUNTOUTUSOHJAAJAT TIEDOTTAVAT:

 

Keskussairaalan kuntoutusohjaajat tiedottavat:

 

Kuntoutusohjaaja Mari Hämäläinen siirtyi hanketyöhön

1.3. – 31.12.2022. Sijaisena aloitti 1.3. kuntoutusohjaaja Kirsi Lehtoranta.
Marin puhelinnumero jäi Kirsille, joten kuntoutusohjaajan tavoittaa jatkossakin numerosta 013 330 8092

 

Mukavaa kevään odotusta kaikille!

Ystävällisin terveisin Anne, Mari ja Kirsi

 

Kuntoutusohjaajat

tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin keskussairaalan silmäkeskuksessa klo 8-14:00. Kuntoutusohjaajan vastaanotolle voi tulla tuolloin myös ilman ajanvarausta. Kuntoutusohjaajan luo voi tulla esimerkiksi apuvälineasioissa.

Paikka:

Silmäkeskus

Huoneet 4 ja 5

Tikkämäentie 16

G2 rakennus, 2. kerros

 

Ystävällisin terveisin kuntoutusohjaajat

Anne Laitinen 013 330 3339 ja Kirsi Lehtoranta 013 330 8092

 

SOLARIS LOMAT

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN LOMA

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

 • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

 • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

 • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

 • Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.

 • Majoitus kahden hengen huoneissa.

 • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

 • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

 • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

Vuoden 2023 lomat

20.-25.3.           Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio (haku päättyy 19.12.2022)

23.-28.4.           Vesileppis, Leppävirta (haku päättyy 22.1.2023)

8.-13.5.             Virkistyshotelli Yyteri, Pori (haku päättyy 7.2.2023)

24.-29.7.           Lehmirannan lomakeskus, Salo (haku päättyy 23.4.2023)

13.-18.8.           Spa Hotel Sani, Kalajoki (haku päättyy 12.5.2023)

27.8-1.9.           Koivupuisto, Ylöjärvi (haku päättyy 26.5.2023)

17.-22.9.           Hotelli Kivitippu, Lappajärvi (haku päättyy 16.6.2023)

 

Lisätietoja ja hakulomakkeita saa sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12.

 

Oikeuksienvalvonnan helmikuun tiedote 2022

Sähköinen asiointi helpottuu

Sähköisellä asioinnilla tarkoitetaan asioiden hoitoa tietokoneen tai älypuhelimen avulla. Tämä tiedote käsittelee sähköistä asiointia näkövammaisten kannalta. Mahdollisuus suulliseen asiointiin säilyy ennallaan, ja Näkövammaisten liitosta saa edelleen apua asioiden hoitamiseen entiseen tapaan.

Käytön edellytykset ja saavutettavuus

Sähköiseen asiointiin tarvitaan tietokone tai älypuhelin ja niissä oman tarpeensa mukaiset apuohjelmat ja apuvälineet. Omat käyttötaidot sekä ohjelmien ajantasaisuus vaikuttavat käyttökokemukseen. Näiden lisäksi käytön edellytyksenä on palvelujen saavutettavuus.

Saavutettavuudella pyritään varmistamaan kaikille käyttäjille tasavertaiset mahdollisuudet käyttää sähköisiä palveluita riippumatta kuulo- tai näkökyvystä tai muista toimintarajoitteista. Erityisesti julkisten sähköisten palvelujen saavutettavuus on parantunut, ja siitä on myös aiempaa helpompi antaa palautetta. Saavutettavuutta tulee parantaa silloin, kun saavutettavuus ei ole vastannut laissa asetettuja vaatimuksia.

Saavutettavuuslaki eli virallisesti laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa kunnan ja valtion organisaatioita sekä yrityksiä ja järjestöjä, jotka katsotaan julkisoikeudellisiksi. Kuntien, terveydenhuollon, oppilaitosten ja Kelan palvelujen lisäksi muun muassa pankkipalvelujen on oltava saavutettavia.

OmaVero, OmaKela ja OmaKanta

Otsikossa on mainittu kolme keskeistä saavutettavaa julkisen tahon asiointikanavaa, joista voi kokeilla, mitä niistä omassa tilanteessa saa irti. Tämän lisäksi joissain kunnissa ja kuntayhtymissä otettu käyttöön mahdollisuus hakea sähköisesti

 

palveluista muun muassa vammaispalveluja. Niidenkin lomakkeiden ja asiointikanavien, jotka eivät ole sähköisissä asiointipalveluissa, tulee täyttää saavutettavuuslain vaatimukset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi PDF-lomakkeita.

Yhtä lailla Kelan sähköinen asiointi www.kela.fi/omakela- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki

, omat terveystiedot www.kanta.fi- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki ja OmaVero www.vero.fi- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki

voivat mahdollistaa itsenäisen tietojen tarkastelun ja asioinnin silloin, kun tietotekniset edellytykset ja käyttötaidot ovat kunnossa.

Niille, joille paperiposti tuntuu rasitteelta, tässä siis kenties helpotusta arkeen. Jo voimassa oleva saavutettavuuslainsäädäntö sekä kesäkuussa 2025 voimaan tulevat uuden esteettömyyslainsäädännön määräykset ovat lupaava tulevaisuuden suunta.