YH­DIS­TYK­SEN IL­MOI­TUK­SIA


Vuokrattavana työhuone

Toimintakeskuksella, os. Kauppakatu 17 B 22, 80100 Joensuu, on vuokrattavana työhuone n. 8 m2, 1.1.2018 alkaen. Tiedustelut p. 013 129 954 tai 050 350 6050.Ajankohtaiset asiat


Hallitus kokoontui 15.3.2018 ja siellä käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

Tilinpäätös ja vuosikertomus vuodelta 2017 käsiteltiin. Hallitus hyväksyi omalta osaltaan tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen sekä allekirjoitti tilinpäätöksen ja esittää niitä tilintarkastajille ja sääntömääräiselle kevätkokoukselle.

Yhdistykseen hyväksyttiin neljä uutta jäsentä.


Opintokeskus Siviksen tukema Kirjallisuuspiiri kokoontuu viimeisen kerran keskiviikkona 18.4. kello 12-13.30 ja kirjana on Maeve Bincyn kirjoittama Koko kadun kasvatti.


Muotipäivä Kekäleessä tiistaina 24.4. kello 12.

Tutustutaan kevään ja kesän muotiin sekä saadaan vihjeitä jo olemassa olevien vaatteiden päivittämiseen. Tarjolla pientä purtavaa ja saadaan 15 % alennusta muotipäivän aikana ostetuista tuotteista. Ilmoittaudu viimeistään 13.4. mennessä toimistoon p. 013 129 954 tai 050 350 6050.


Koskenlaskumatka Ruunaan koskille 4.6.2018

Yhdistys järjestää matkan Ruunaan koskille maanantaina 4.6.2018. Lähtö on toimintakeskukselta Kauppakatu 17 B, Joensuu, kello 9. Ajetaan Uimaharjun kautta Lieksaan Neitikoskelle. Kello 11.30 Neitikosken ravintolassa on tarjolla lohikeittoa lisukkeineen ja jälkiruokana kahvi. Neitikoskeen pääsee tutustumaan koskenpartaalla.

Sen jälkeen halukkaat lähtevät koskenlaskuun Ruunaan tuvalle kello 12.15, jonne on matkaa 8 km ja siellä jaetaan suojavarusteet. Koskenlaskuyrittäjä hoitaa kuljetuksen Neitikoskelta Ruunaan tuvalle. Koskenlasku puuveneellä kestää noin 1,5 tuntia ja se sisältää 6 koskea ja pituus on 31 km. Linja-auto kuljettaa Neitikoskelle pidemmäksi aikaa jääneet Ruunaan tuvalle, jossa jokainen voi ostaa haluamaansa syötävää ja juotavaa. Takaisin lähdetään Ruunaan tuvalta Joensuuhun noin klo 15 ja ollaan Joensuussa noin kello 17.

Koskenlaskuun ja ruokailuun osallistujilta peritään linja-autossa 40 euroa, pelkästään ruokailuun osallistujat maksavat 10 euroa. Yhdistys kustantaa linja-auto-kuljetuksen.

Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon 14.5. mennessä p. 013 129 954 tai 050 350 6050. Matkan toteutumisen ehtona on vähintään 20 osallistujaa.


Saksalaisten näkövammaisten tapaaminen Nurmeksessa

Aurinkoisena pakkaslauantaina 3.3.2018 joukko Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n jäseniä avustajineen suuntasi kulkunsa kohti Nurmesta majatalo Pihlajapuuhun. Yhteensä kolmentoista hengen voimalla starttasimme aamulla klo 9.00 Pohjolan Matka Oy:n kyyditsemänä kuutostietä pitkin ohi Nunnanlahden ja Juuan. Majatalo Pihlajapuu sijaitsee Salmenkylässä noin 20 km ennen Nurmesta. Läksimme tapaamaan lomanvietossa olleita saksalaisia näkövammaisia.

Majatalo Pihlajapuuta ylläpitää Äksyt Ämmät Oy. He tarjoavat rauhallisessa ympäristössä liikunnallisia lomia, jotka sisältävät paljon luontoelämyksiä. Majatalo on vanha kaunis kyläkoulurakennus, joka sijaitsi pienellä mäellä. Rakennus on kaksikerroksinen, se on maalattu keltaiseksi ja siinä on pieniruutuiset ikkunat. Nousimme ulkoportaat ylös, ovesta avautui ensin pieni eteinen ja sen jälkeen suuri eteinen. Majatalon alakerrassa on viihtyisä oleskeluhuone, ruokailutila, keittiö, sauna ja majoitushuoneita. Alakerrassa on suuret ikkunat, leveät puulattiat ja pönttöuunit. Yläkerrassa olivat majatalon muut majoitushuoneet.

Saavuimme perille n. klo 10.30. Saksalaiset lomalaiset olivat meitä vastassa jo kylätiellä. Kokoonnuimme kaikki majatalon pihaan ja kerroimme, ketä olemme ja mistä tulemme. Koska aurinko paistoi täydeltä terältä, lähdimme joukolla kävelylenkille pitkin kylätietä. Eri puolelta Saksaa mm. Münchenistä, Frankfurtista ja Leipzingistä saapuneita lomalaisia avustajineen oli yhteensä 18 henkilöä. Mukana oli kaksi opaskoiraa, schefer ja kultainen noutaja. Lomalaiset olivat iältään n. 30-50-vuotiaita miehiä ja naisia. Avustajia oli yhteensä neljä, samoin miehiä, sekä naisia. Koko joukosta otimme pari valokuvaa muistoksi.

Kovasti saksalaiset olivat puheliasta porukkaa, kävelylenkillä ehdimme jo esitellä itsemme. Takaisin pihaan saavuttuamme tutustuimme Filip-avustajan tekemään lumimajaan, jossa Filip aikoi kuulemma yöpyäkin. Majatalon pihassa oli myös suuri harmaa puurakennus, joka toimii liikuntasalina sekä erilaisena juhla- ja kokoustilana. Majatalon palveluihin kuuluu myös savusauna, joka sijaitsee läheisen järven toisella puolella.

Saksalaiset lomalaiset viettivät viikon mittaisen loman Pihlajapuussa. Heille oli järjestetty erilaista ohjelmaa, mm. hiihtoa, lumikenkäilyä, savusaunassa käyntiä ja tietenkin lepoa siellä hiljaisessa maalaismaisemassa. Saimme tietää, että Majatalo Pihlajapuu on jo vakiintunut lomapaikka saksalaisille näkövammaisille, useat olivat siellä toista kertaa tai jopa neljättä kertaa.

Ulkoilun jälkeen maistui höyryävä hirvikeitto makoisien leipien kera. Jälkiruoaksi nautimme mustikkapiirakkaa, teetä ja kahvia. Ruokaillessa puheensorina oli kova, sekaisin puhuttiin saksaa, englantia ja suomea. Esitin pianolla muutaman kappaleen. Lauloimme myös yhdessä suomeksi ja saksaksi EU:n kansallislaulun Oodi Ilolle, sekä kaanonina Jaakko kulta -laulun.

Kahvittelun jälkeen siirryimme istumaan oleskelutilaan. Me suomalaiset olimme kovasti kiinnostuneita, minkälaista on elää näkövammaisena Saksassa. Ryhmämme jäsen Liisa Pekkarinen toimi erinomaisesti tulkkina, kun vaihdoimme vertaistukea keskenämme.

Saksalaiset lomalaiset valmistautuivat vielä iltapäiväulkoiluun. Meidän oli aika riisua jaloistamme lämpöiset huopaset ja valmistautua kotimatkalle. Kokoonnuimme suureen eteiseen, kiitimme puolin ja toisin mukavasta päivästä, sekä toivotimme saksalaisille näkemiin eli Auf Wiedersehn. Kylläpä oli mukava matka Nurmekseen.

Teksti: Reissussa mukana ollut Akseli Muhonen


Liisa Pekkarinen kertoo seuraavaa:

Nurmeksessa saksalaisten näkövammaisten tapaamisesta virisi mielenkiintoa sikäläisiin vammaistukiin ym. etuihin. Koska emme ehtineet niitä siellä juuri käsitellä, tässä hiukan jälkikäteen saatua infoa. Tämä on vain pieni raapaisu saksalaisesta käytännöstä, koskien muutamia yleisimpiä rahallisia etuja.

Taloudelliset tuet sokeille ja muille näkövammaisille Saksassa:

Blindengeld” eli sokealle myönnettävää tukea maksetaan Saksassa jokaiselle, jonka paremman silmän näkökykyä on todistettavasti jäljellä enintään 2 %. Summan suuruus riippuu, missä Saksan 16:sta liittovaltiossa (Bundesland) kukin sattuu asumaan. Tuki maksetaan kuukausittain, eikä sen käytöstä tarvitse tehdä selkoa, summalla voi palkata avustajan, käyttää taksimatkoihin jne.

Koska ”Sokeainrahan” euromäärän Saksassa päättää kukin liittovaltio, summa vaihtelee. Berliinissä se on 556 euroa, mutta naapurissa Brandenburgissa vain 319 euroa. Se on epäoikeudenmukaista! Saksan näkövammaisyhdistykset vaativatkin valtiolta sokeille maksettavan tuen yhden mukaistamista.

Sairauskassa

Saksassa on useita eri sairauskassoja, julkisia ja yksityisiä. Kenellä on varaa vakuuttaa itsensä yksityisesti, saa myös nopeamman ja paremman palvelun kuin julkisella puolella vakuutettu. Suomen KELAA vastaavaa yhdenvertaista järjestelmää ei tunneta. Toisaalta apuvälineiden hankinnassa, kuntoutuksessa jne. on yhdenmukaisempi korvaus kassoilla kuin läänien maksamissa tuissa.

Kassat myöntävät tukea vain anomuksesta, jolloin asianomaisen täytyy todistaa tuen ja avun tarve lääkärin-ym. todistuksin. Tuen myöntämisessä voi ilmetä eroja eri sairauskassojen välillä. Joskus tarvitaan jopa oikeusapua tuen saamiseksi.

On myös tärkeää, että työikäisenä henkilö näkövammasta huolimatta löytäisi sopivaa työtä. Siihen on kuitenkin toistaiseksi liian vähän mahdollisuuksia. Jos näkövamma ilmenee työelämässä ollessa, saa työhön kuntoutusta, apuvälineitä ym. että voi jatkaa työssä niin kauan kuin mahdollista.

Näkövammaisen lapsen ja nuoren oman perheen tuki ja kannustus, joskus taistelu lapsen etujen puolesta on ensiarvoista.

Yhteenveto

Näkövammaiset ovat vain yksi vammaisryhmä muiden joukossa. Kaikki vammaiset saavat ns. henkilökohtaista tukea, eli rahasumman, jonka on tarkoitus hyvittää vammasta aiheutuvia kuluja. Henkilökohtaista tukea täytyy anoa virallisella hakemuksella. Tuen myöntää joko oma sairauskassa tai vakuutusyhtiö, sosiaaliviranomainen, kotouttamisviranomainen tai Saksan työvoimahallinto.

Vammaistuki maksetaan kuukausittain, ja tuen suuruus rippuu siitä, kuinka vaikea-asteiseksi viranomainen arvioi vamman. Summa liikkuu tavallisimmin 200 ja 800 euron välillä, mutta saattaa olla myös 36 euroa - 13.000 euroa.

Kaikissa tuen hakemusasioissa viranomainen on velvollinen neuvomaan edunsaajaa hakemuksen laatimisessa. Hakemusasioissa auttavat myös alan järjestöt ja yhdistykset.

Todistus tuen käytöstä: julkisten palvelujen tarjoajat ja tuen saaja laativat tavoitesopimuksen, kuinka tuki tullaan käyttämään ja miten tulokset näytetään toteen. Tavoitteena on tulosten laadun valvonta.

(tekstit ovat mukana olleelta Paloma Rändellilta sekä saksalaiselta verkkosivustolta, suomennos Liisa Pekkarinen ja Joe Ortlieb)Haluatko kuunnella äänilehtiä Daisy-soittimella tuoreena heti aamulla?

Näkövammaisten liiton tiedonsaantipalvelut esittelee uusia verkkokuunteluun sopivia Daisy-soitinmalleja ja Lehtikuuntelu-palvelua perjantaina 20.4.2018 klo 9 alkaen ennen Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n kevätkokousta Teatteriravintolan lasiterassilla, Rantakatu 20, Joensuu. Voit kuunnella lehtiä soittimella ilman cd-levyjä ja tietokonetta.

Lehtikuuntelu-palvelu

Lehtikuuntelu-palvelun tilaajana saat kuunneltavaksi yli sadan lehden valikoiman. Voit kuunnella sanoma- ja aikakausilehtiä, oman alueesi äänijulkaisuja sekä järjestö- ja asiakaslehtiä. Tilaamasi lehdet tulevat suoraan Daisy-soittimeen heti niiden ilmestyttyä. Lehdet ovat joko ihmisäänellä luettuja tai koneäänisiä.

Lehtivalikoimassa on online-lehtiä. Kaikki Lehtikuuntelu-palvelun lehdet näet osoitteessa www.nkl.fi/luettavaa. Valitse julkaisutyypiksi Lehtikuuntelu). (Eniten tilattuja tällä hetkellä ovat Helsingin sanomat ja Iltasanomat, joita ei ole aiemmin saanut ilman tietokonetta).

Mitä tarvitaan, jotta voit kuunnella lehtiä?

Tarvitset Lehtikuunteluun sopivan Daisy-soittimen, johon asetetaan henkilökohtaiset palveluasetukset. Nykyinen soittimesi, jolla kuuntelet cd-levyjä, vaihdetaan uudempaan sopivaan laitteeseen.

Äänilehdet tulevat Daisy-soittimeen internetyhteyden välityksellä. Jos kotitaloudessasi ei ole käytettävissä internetyhteyttä, Näkövammaisten liitto voi lainata käyttöösi maksuttoman mobiiliyhteyden (Kuuntelukaista). Yhteyttä varten sinulle postitetaan laitteen kanssa reititin, joka kytketään pistorasiaan.

Lehtikuuntelu-palvelu ja Kuuntelukaista edellyttävät vähintään 50 % haitta-astetta. Palvelut tilataan toistaiseksi Näkövammaisten liiton Daisy-neuvonnasta, puhelin 09 3960 4040.NÄKÖVAMMAISTEN KESÄPÄIVÄT KUOPIOSSA 15. - 17.6.2018

Näkövammaisten valtakunnalliset kesäpäivät järjestetään Kuopiossa 15. - 17.6.2018 paikkana Scandic Kuopio, Kuopion sataman ja Kallaveden äärellä. Tarjolla on mukavaa ohjelmaa, savolaisuuteen ja Kuopioon tutustumista sekä rentoa yhdessä oloa. Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry ei järjestä kesäpäiville yhteisretkeä.

Alustava ohjelma

Kesäpäiväohjelma alkaa 15.6. klo 16.00 tervetuliaiskahveilla, joiden jälkeen saamme ensi tuntuman savolaisuudesta klo 17. Ilta jatkuu risteilyllä Kallaveden maisemissa.

Lauantaina juhlistamme 90-vuotiasta Näkövammaisten liittoa menneeseen ja tulevaan katsovalla miniseminaarilla. Vieraanamme myös kirjailija Antti Heikkinen.

Päivällä tutustutaan Kuopioon ja iltapäivällä on vaihtoehtoisina ohjelmina tutustuminen Puijon alueeseen tai entiseen Kuopion sokeainkouluun. Kolmantena vaihtoehtona makupaloja savolaisesta ruokakulttuurista.

Lauantai-illan päättää päivällinen, jonka lomassa savolaista huumoria. Illan päätteeksi laitetaan jalalla koreasti.

Sunnuntaiaamun vaihtoehtoisina ohjelmina ovat Kuopion tuomiokirkossa järjestettävä jumalanpalvelus tai tutustuminen kuopiolaiseen museokohteeseen (vahvistuu myöhemmin.

Mitä maksaa, mihin ilmoittaudutaan?

Kesäpäiväohjelman sisältävä osallistumismaksu 30 euroa henkilöltä, kukkaroa keventävät myös majoitus- ja matkakulut.

Yöpyminen, sisältäen aamiaisen: Scandic Kuopio, 2 hh 125 - 145 euroa/yö (huonetyypistä riippuen)

Sokos Hotel Puijonsarvi sisältäen aamiaisen 1 hh 120 eura/yö, 2 hh 140 euroa/yö

Hotellien huonevaraukset 16.4. kello 10 alkaen koodilla

NKL2018.


Ilmoittautumiset kesäpäiville NKL/Järjestöpalvelut, Anne Seger, (09) 3960 4657, anne.seger@nkl.fi viimeistään 3.5. mennessä.Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään perjantaina 20.4.2018 Joensuun Teatteriravintolan lasiterassilla, osoite Rantakatu 20, Joensuu. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 10 §:ssä kevätkokoukselle määräämät asiat.

Ohjelma:

kello 9.00 alkaen voi tutustua ennakkoon vapaasti uusiin Daisy-soittimiin

kello 10.00 IT-asiantuntija Harriet Mäki Näkövammaisten liitto ry:stä esittelee uusia verkko-Daisy-soittimia ja Lehtikuuntelu-palvelua

kello 11.00 Kevätkokous

kello 11.30 Lounas: Lohikeitto, salaattipöytä, leivät, levitteet, juomat, kahvi, tee ja jälkiruoka. Yhdistys kustantaa ruokailun.

kello 12.15 Celian vierailu:

Celian palvelumuutokset ja niiden aikataulut lähivuosina

Tilannekatsaus Celian cd-äänikirjojen lainaukseen

Vapaata keskustelua ja verkostoitumista

Arpajaisia ei järjestetä.

Tilaisuus päättyy kello 15.00

Matkakulut korvataan yhdistyksen jäsenille halvimman julkisen matkustustavan mukaan. Ota yhteyttä omaan kerhonvetäjään yhteiskuljetusten järjestämiseksi. Kuljetuspalvelun käyttöä toivotaan mahdollisuuksien mukaan. Jos joutuu käyttämään muuta kuin julkista kulkuneuvoa, siitä on sovittava erikseen ennakkoon yhdistyksen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kanssa.

Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon 12.4. mennessä puhelin 013 129 954 tai 050 350 6050. Ilmoita samalla mahdollinen erikoisruokavaliosi.

Kaikille jäsenille toimitetaan erillinen kevätkokouskutsu CD-levyllä huhtikuun Kellokkaan yhteydessä.