MUUT IL­MOI­TUK­SET

Keväinen tervehdys!

Tiedote koskee Lehtikuuntelu-palvelun käyttäjiä, jotka ovat tilanneet tai tilaavat Näkövammaisten liitolta Kuuntelukaista-liittymän lainaksi.

Kuuntelukaistan mobiililiittymän nopeuden päivitys 4G:ksi

Näkövammaisten liitto ja ElisaOyj ovat tehneet sopimuksen Kuuntelukaista-mobiililiittymän nopeuden nostamisesta. Uusi liittymä on 4G 10M. Liittymän lisäksi 4G-mobiilireittittimen malliksi vaihtuu Huawei B715. Käytännössä nopeuseroa aiempaan 3G:hen ei juuri ole julkaisujen lataamisen osalta Daisy-soittimeen (Stratus-mallit ja Stream2), mutta yhteyden pitäisi pysyä vakaammin yllä.

Uusille Kuuntelukaista-liittymän tilaaville asiakkaille toimitetaan 4G-liittymä. Joillakin asiakkailla on käytössä vanhempi 4G-yhteensopiva malli Huawei B583. Suurimpaan osaan niistä olemme jo päivittäneet uuden 4G-liittymän. Tämä ei aiheuta asiakkaille toimenpiteitä.

Lopetettavat liittymät

Samalla lopetamme käyttämättä olleita liittymiä. Toimenpiteen jälkeen voi asiakkailta tulla yhteydenottoja, että yhteys ei toimi. Asiakkaat voi ohjata ottamaan yhteyttä Daisy-neuvontaan p. 09 3960 4040 tai laittaa soittopyynnön asiakkaan luvalla osoitteeseen daisy@nkl.fi.

Daisy-lainaamo on lopettanut sellaiset liittymät päättymään 31.5.2019, joita ei ole käytetty tammi-maaliskuun aikana. Monet asiakkaat eivät käytä Lehtikuuntelua, mutta emme ole saaneet ilmoitusta palvelun päättämisestä.

Lopetettuja liittymiä ei voida aktivoida uudestaan.

Asiakkaalle toimitetaan tarvittaessa tilalle 4G-liittymä SIM-kortilla ja uusi 4G-yhteensopiva Huawei B715-reititin. Toivottavasti tämä auttaa mahdolliseen harmitukseen, että saa tilalle paremman yhteyden. Vanhoja reitittimiä ei tarvitse palauttaa, ne voi hävittää elektroniikkajätteenä. Suurella osalla on vielä käytössä vanhempi 3G-malli, joko Huawei B932 tai B683, joissa ei ole 4G-tukea. Kaikkia vanhempia reitittimiä ja liittymiä emme pysty vaihtamaan kerralla.  Tässä vaiheessa ongelmatapauksissa ne vaihdetaan yksitellen uuteen malliin ja SIM-korttiin.

terveisin Daisy-neuvonnan puolesta

Harriet Mäki

Daisy-neuvonta
09 3960 4040
daisy@nkl.fi


Vammaisille yrittäjille ammattitutkinto

Vammaisille yrittäjille on kehitetty oma koulutusohjelma, jonka ensimmäiset opiskelijat aloittavat syyskuussa. Koulutus johtaa valtakunnalliseen yrittäjän ammattitutkintoon.

Yritystoiminta vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Tähän haasteeseen on haluttu vastata vammaisen yrittäjän ammattitutkinnolla. Koulutus auttaa yrittäjää tunnistamaan tyypilliset alaan liittyvät kipupisteet ja hallitsemaan niitä paremmin ja tarjoaa työvälineitä, joiden avulla yritystoiminnan hallinnoiminen ja suunnittelu on tehokkaampaa. Koulutuksen pääteemoja ovat muun muassa tuotteistaminen, yrityksen talousasiat, verotus, yrittäjän oma tulos, markkinointi, myynti, sopimukset ja lakiasiat.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkinto on tarkoitettu päätoimisena tai sivutoimisena yrittäjänä toimiville, jotka haluavat kehittää yritystoimintaansa ja lisätä sen kannattavuutta sekä yritystoimintaa suunnitteleville, jotka ovat käynnistämässä liiketoimintaa lähitulevaisuudessa. Jokainen hakija haastatellaan ja opiskelijavalinnat tehdään haastattelujen perusteella. Haku koulutukseen päättyy 9.elokuuta.

Koulutus sisältää koulutuspäivien lisäksi klinikkatyöskentelyä erilaisten haasteiden ratkaisemiseksi, henkilökohtaista yritysneuvontaa sekä pienryhmämentoroinnin. Mentoreina toimivat kokeneet yrittäjät, joilla kaikilla on vahva liiketoiminnan kehittämisen osaaminen. Vastuukouluttajana toimii Tarja Pursiainen, joka on kokenut yrittäjä ja Activeworking Oy:n perustaja.

Koulutuksessa on kymmenen lähipäivää ajanjaksolla 5.9.2019–31.10.2020, jotka toteutetaan Iiris-keskuksessa Helsingissä. Lähipäiviin liittyvät oppimistehtävät tehdään omaan yritykseen ja yritystoiminnan kehittämiseen tai yritystoiminnan suunnittelemiseen ja käynnistämiseen. Koulutuskokonaisuuteen kuuluu myös henkilökohtaista yritysneuvontaa oman yritystoiminnan kehittämiseen tai yritystoiminnan suunnitteluun ja aloittamiseen sekä yksilö- ja ryhmäohjauksia tutkinnon suorittamiseksi.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkintoon liittyvän koulutusmateriaalin saa pistekirjoituksella, isokirjoituksella tai sähköisesti saavutettavassa muodossa. Näkövammaiset voivat myös hakea avustusta koulutuskustannuksiin ja ammattitutkintostipendiin apurahatahoilta.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkinto johtaa valtakunnalliseen yrittäjän ammattitutkintoon. Koulutus toteutetaan päätoimisille yrittäjille oppisopimuskoulutuksena, jolloin se on maksuton. Sivutoimisille yrittäjille tai yritystoimintaa suunnitteleville VOS - rahoituksen omavastuuosuus on 200 euroa.

Koulutukseen hakeminen: https://www.careeria.fi/koulutus/?educationid=5145-5

Jos hakemuksen täyttämisessä tulee tietokoneen apuvälineillä ongelmia, NKL:n digitalisaatioasiantuntija ville.lamminen@nkl.fi, p. 050 400 2313 auttaa

Lisätietoja koulutuksesta: tarja.pursiainen@activeworking.fi, p. 040 773 6234

Avustus koulutuskustannuksiin ja tietoa ammattitutkintostipendistä: https://www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut_nakovammaisille/opiskelu/apurahoja-opiskelijalle


Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote

Saavutettava viestintä on monipuolista ja tavoittaa eri ihmiset

Viestintä on meille ihmisille elintärkeä asia. Monipuolisesti toteutettu, saavutettava viestintä on yhdenvertaisuutta parhaimmillaan. Viestinnän saavutettavuus tarkoittaa monia asioita. Siihen liittyy muun muassa selkeä kieli, viestinnän saatavuus eri aistein, verkkosivujen käyttäminen eri apuvälineiden avulla ja mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltä. Pistekirjoitus, äänitteet, näkemisen apuvälineet ja tietotekniset ratkaisut ovat toisiaan täydentäviä tiedonsaantitapoja.

Saavutettavuusdirektiivi

Yhteiskunnissa ja yhteisössä viestintä on tehnyt digiharppauksen. Tuore saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Direktiivi määrittää vähimmäisvaatimukset julkisen hallinnon verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuudelle. Tällä halutaan varmistaa, että valtion ja kuntien verkkopalvelut ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä – myös niiden henkilöiden, jotka käyttävät esimerkiksi apuvälineitä asioidessaan verkossa. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019.

 Saavutettavuusdirektiivi        

 Oikeuksienvalvontayksikön viestintätavat

Luemme näitä kuukausitiedotteita äänilehtiin ja julkaisemme näitä sekä liiton sisäisillä sähköisillä alueilla että kaikelle kansalle liiton julkisilla nettisivuilla

Lähetämme sähköistä uutiskirjettä näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirjeeseen kokoamme ajankohtaisia valtakunnallisia asioita, tapahtumia ja lasten ja nuorten tai heidän perheittensä kokemuksia. Uutiskirje on luettavissa tietokoneella ja ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Päivitämme sosiaalisessa mediassa Facebook-sivuamme, jonka nimi on ”Näkövammaisen sosiaaliturva ja -palvelut”. Sieltä löytyvät mm. eri alueiden tapahtumat, tuoreita uutisia ja linkkejä.

Äänitämme tämä vuonna podcasteja ”Tästä pitää puhua - näkökulmia näkövammaisuuteen”, joita voit kuunnella tietokoneella tai älypuhelimella. Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, suomennos voisi olla esimerkiksi soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Podcastiä ei lähetetä tiettyyn aikaan kuten radio-ohjelmaa vaan kuuntelija voi kuunnella sen digitaalisessa muodossa tietokoneelta tai älylaitteelta silloin kun hänelle sopii.

Otamme kantaa ja esiinnymme asiantuntijoina Twitter-palvelussa, ja kuvia julkaistessa käytämme ALT-tekstejä. Alt-teksti on vaihtoehtoinen tekstiattribuutti kuvan koodiin. Alt-tekstiä käytetään, jos kuva ei syystä tai toisesta lataudu, tai henkilö on muutoin esteellinen katsomaan kuvaa. Tällöin teksti kuvailee kuvan sisällön.

Julkaisemme materiaaleja ja oppaita nettisivuillemme sellaisissa muodoissa, jotka avautuvat näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla.

Anna palautetta

Toivomme, että viestimme helposti, ymmärrettävästi ja saavutettavia viestintäkanavia käyttäen. Kehittyäksemme tarvitsemme palautetta ja tässä yhteydessä pyydämme palautetta näistä kuukausitiedotteistamme. Millaisia sisältöjä kuukausitiedotteisiin toivoisit? Mihin olet ollut tyytyväinen, mitä kannattaa vaalia? Mistä voitaisiin luopua?

Vastata voit alla olevan linkin kautta sähköisesti webropol-kyselylomakkeella tai ottamalla yhteyttä alueesi Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijaan. Vastauksia kerätään 31.7. saakka. 

Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa palautetta vastaanottaa Tapio Tiilikainen p. 050 - 5965 012  tai sähköposti tapio.tiilikainen@nkl.fi 

Linkki kyselylomakkeeseen https://link.webropolsurveys.com/S/CD0B6A17057D0029     Tapio Tiilikainen

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija

Näkövammaisten liitto ry.

Kauppakatu 17 b, 80100 JOENSUU

P. 050-596 5012

www.nkl.fiKesän lauluja Utran kirkossa

Kesän lauluja Utran kirkossa torstaina 20.6.2019 kello 10. Säestäjänä Akseli Muhonen. Tilaisuus kestää noin 40 min. Tervetuloa!


Parafest 2019

Joensuun PARAFEST - vaikuttavaa taidetta 15-17.8.2019!

Nauti kuvataiteesta, teatterista, musiikista, runoista, kirjallisuudesta, seminaareista ja elokuvista.

Jaa ilo ja kerro ilmaistapahtumasta kaverillekin!

 Teemme näkymättömästä näkyvää.

Joensuun Parafest tarjoaa vammaisille taiteilijoille mahdollisuuden tuoda taiteensa yleisön nähtäväksi, kuultavaksi ja koettavaksi. Tarjonta on monipuolista ja korkeatasoista.

Kulttuuri kuuluu kaikille!

Joensuun Parafest on keskellä kaupunkia ja tarjoaa kolmipäiväisen kulttuurielämyspaketin ilmaiseksi.  KULTTUURI KUULUU KAIKILLE! 

JOENSUUN PARAFEST ON KANSAINVÄLINEN

Joensuun Parafest tekee tänä vuonna tiivistä yhteistyötä Petroskoin kanssa.    

Joensuun Parafestyhdistys ry on saanut Pohjois-Karjalan Taidetoimikunnan KULTTUURITEKO 2013-tunnustuspalkinnon ja Joensuun kaupungin KULTTUURIPALKINNON 2013.


Joensuun seudun glaukoomakerho kokoontuu maanantaina 26.8. kello 15-17 Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksella, osoite Kauppakatu 17 B 22, toinen kerros. Tule mukaan vertaiskerhotoimintaan, jossa glaukoomaa sairastavat voivat jakaa kokemuksiaan, saada uutta tietoa hoidoista ja tukea toisiaan. Sinun ei tarvitse olla Glaukoomayhdistyksen jäsen tullaksesi mukaan. Kerho on maksuton. Tervetuloa, toivottavat Arja Karti ja Marja Sysilä.


So­la­ris-lo­mat ry:n lo­mat vuo­del­le 2019 haet­ta­vis­sa

Solaris-lomat ry järjestää Veikkauksen tuotoilla tuettuja lomia näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

Lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneissa sekä täysihoito. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 euroa henkilöltä, mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemukseen merkitään avustajan nimi ja henkilötunnus), omavastuu samoin 60 euroa.

Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

Lomalle haetaan täyttämällä joko sähköinen tai paperinen lomake. Hakemuksia saa Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n toimintakeskukselta sekä Solaris-lomat ry:stä, puh. 0303 608 2330 Pia Peräkylä, tai nettisivuilta www. solaris-lomat.fi, jossa voi täyttää myös sähköisen hakemuksen. 

Postita paperihakemus osoitteella Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki.

Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua, kirjeen mukana on lasku omavastuun maksamista varten.

Näkövammaisten tuettujen lomien paikat ja ajankohdat vuonna 2019:

15.-20.7.2019  Kuntoutumiskeskus Apila Kangasala, hakuaika päättyy 15.4.2019

18.-23.8.2019  Yyterin Kylpylähotelli Pori, hakuaika päättyy 18.5.2019  

16.-21.9.2019  Härmän Kylpylä Ylihärmä, hakuaika päättyy 16.6.2019  

6.-11.10.2019  Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopio, hakuaika päättyy 6.7.2019

10.-15.11.2019  Kylpylähotelli Peurunka Laukaa, hakuaika päättyy 10.8.2019

Joululoma näkövammaisille aikuisille
Härmän kylpylä, Ylihärmä
23.-28.12.2019 hakuaika päättyy 23.9.2019