MUUT IL­MOI­TUK­SET

Joensuun seudun glaukoomakerho kokoontuu Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksella os. Kauppakatu 17 B 22, 80100 JOENSUU

Glaukoomakerho kokoontuu 21.9.2020 toimintakeskuksella klo 15 – 17:00.

Terveisin Arja Karti ja Marja Sysilä

Parafest 2010-2020 festivaalinäyttely

Näyttely aiemmista Parafesteista. Paikkana Taidekeskus Ahjo. Näyttely ajalla 28.7 - 16.8.2020.

Tervetuloa Ahjoon!

Parafest hallitus

Aistivammaisten leiripäivä lauantaina 26.9.2020 klo 10-16, Vaivion kurssikeskuksella, Vaiviontie 21 B

Teema: Kosketus luontoon.

Leiripäivä kaikille aistivammaiselle, viittomakielentulkit ja yleisavustajat paikalla. Vieraana pastori Pauliina Kainulainen. Osallistumismaksu 15 €. Edestakainen kyyti Vaivioon erikseen 3 €. Pohditaan yhdessä meille monille suomalaisille hyvin tärkeää luonnossa koettavaa hengellisyyttä ja yhteyttä Pyhään. Kuinka kristinusko voisi olla mahdollisimman luonnonläheistä? Miten hiljaisen rukouksen voima sekä syvyys saataisiin mukaan kappailuun luomakunnan tasapainon puolesta? Osa ohjelmasta musiikkituokioita sekä ulkotiloissa.

Sitovat ilmoittautumiset 17.9.2020 mennessä erityisdiakoni Tuula Mertaselle sähköpostilla tuula.mertanen@evl.fi tai tekstiviestillä numeroon 050 3660 892 tai neuvontaan (avoinna ma-pe klo 9-15) puh: 013 263 300.

HUOM! on mahdollista, että poikkeusolojen vuoksi leiri perutaan, jolloin se siirtyy pidettäväksi 17.4. 2021.

VERROKKI-ryhmä

Vammaisille tarkoitettu vertaistukiryhmä VERROKKI -ryhmässä vammaiset voivat luottamuksellisesti jakaa arkielämäänsä ja ajatuksiaan yleisestä elämästä kahvin ja teen ääressä. Verrokissa pidetään vaihtelevia teemoja sekä vierailijoiden käyntejä luennoimassa eri aiheista. Ryhmässä pyritään erityisesti lähimmäisten auttamiseen ja tukemiseen eri tavoin. Lopussa pidetään hartaushetki.

Ryhmä kokoontuu seurakuntakeskuksella Kirkkokatu 28 klo 13-15:00 seuraavin aihein:

17.9. Sateenkaari kirkossa.

22.10. Saavutettavuuden näkökulmia kirkossa ja seurakunnassa. Vieraana rovasti Riitta Kuusi Mikkelistä.

19.11. Puhutaan ystävyydestä

10.12. Kohta on Joulu!

Tervetuloa niin vanhat kuin uudet jäsenet!

Ennen ryhmän aloittamista on kahvitarjoilu. Lisätietoa

halutessasi ota yhteyttä erityisdiakoni Tuula Mertaseen joko

tekstiviestillä tai sähköpostilla, puhelin 050 366 0892, sähköposti tuula.mertanen@evl.fi

SOLARIS LOMAT

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN LOMA

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

  • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

  • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

  • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

  • Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.

  • Majoitus kahden hengen huoneissa.

  • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

  • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

  • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

LOMIEN AJANKOHDAT 2020

Hotelli Kivitippu
13.-18.9.

Vesileppis
4.-9.10.

Imatran Kylpylä
8.-13.11.

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN SOLARIS-JOULULOMA 2020

Paikkana on

KYLPYLÄHOTELLI RAUHANLAHTI

Ajankohta 22.-27.12 2020

Haku päättyy 22.9.2020

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12 Puhelun hinta on 0,07 €/min + paikallispuheluverkon maksu.


Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote

Voit kysyä koronan vaikutuksista kaupungin palveluihin

seuraavista kanavista:

Soittamalla numeroon 013 337 3000 arkisin klo 9-16.

Laittamalla WhatsApp-viestin numeroon 050 67281.

Verkkolomakkeella joensuu.fi/kysy-koronasta.

Sähköpostilla koronainfo@joensuu.fi

Saavutettava viestintä on monipuolista ja tavoittaa eri ihmiset

Viestintä on meille ihmisille elintärkeä asia. Monipuolisesti toteutettu, saavutettava viestintä on yhdenvertaisuutta parhaimmillaan. Viestinnän saavutettavuus tarkoittaa monia asioita. Siihen liittyy muun muassa selkeä kieli, viestinnän saatavuus eri aistein, verkkosivujen käyttäminen eri apuvälineiden avulla ja mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltä. Pistekirjoitus, äänitteet, näkemisen apuvälineet ja tietotekniset ratkaisut ovat toisiaan täydentäviä tiedonsaantitapoja.

Saavutettavuusdirektiivi

Yhteiskunnissa ja yhteisössä viestintä on tehnyt digiharppauksen. Tuore saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Direktiivi määrittää vähimmäisvaatimukset julkisen hallinnon verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuudelle. Tällä halutaan varmistaa, että valtion ja kuntien verkkopalvelut ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä – myös niiden henkilöiden, jotka käyttävät esimerkiksi apuvälineitä asioidessaan verkossa. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019.

Saavutettavuusdirektiivi

Oikeuksienvalvontayksikön viestintätavat

• Luemme näitä kuukausitiedotteita äänilehtiin ja julkaisemme näitä sekä liiton sisäisillä sähköisillä alueilla että kaikelle kansalle liiton julkisilla nettisivuilla

• Lähetämme sähköistä uutiskirjettä näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirjeeseen kokoamme ajankohtaisia valtakunnallisia asioita, tapahtumia ja lasten ja nuorten tai heidän perheittensä kokemuksia. Uutiskirje on luettavissa tietokoneella ja ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

• Päivitämme sosiaalisessa mediassa Facebook-sivuamme, jonka nimi on ”Näkövammaisen sosiaaliturva ja -palvelut”. Sieltä löytyvät mm. eri alueiden tapahtumat, tuoreita uutisia ja linkkejä.

• Äänitämme tämä vuonna podcasteja ”Tästä pitää puhua - näkökulmia näkövammaisuuteen”, joita voit kuunnella tietokoneella tai älypuhelimella. Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, suomennos voisi olla esimerkiksi soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Podcastiä ei lähetetä tiettyyn aikaan kuten radio-ohjelmaa vaan kuuntelija voi kuunnella sen digitaalisessa muodossa tietokoneelta tai älylaitteelta silloin kun hänelle sopii.

• Otamme kantaa ja esiinnymme asiantuntijoina Twitter-palvelussa, ja kuvia julkaistessa käytämme ALT-tekstejä. Alt-teksti on vaihtoehtoinen tekstiattribuutti kuvan koodiin. Alt-tekstiä käytetään, jos kuva ei syystä tai toisesta lataudu, tai henkilö on muutoin esteellinen katsomaan kuvaa. Tällöin teksti kuvailee kuvan sisällön.

• Julkaisemme materiaaleja ja oppaita nettisivuillemme sellaisissa muodoissa, jotka avautuvat näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla.

Anna palautetta

Toivomme, että viestimme helposti, ymmärrettävästi ja saavutettavia viestintäkanavia käyttäen. Kehittyäksemme tarvitsemme palautetta ja tässä yhteydessä pyydämme palautetta näistä kuukausitiedotteistamme. Millaisia sisältöjä kuukausitiedotteisiin toivoisit? Mihin olet ollut tyytyväinen, mitä kannattaa vaalia? Mistä voitaisiin luopua?

Vastata voit alla olevan linkin kautta sähköisesti webropol-kyselylomakkeella tai ottamalla yhteyttä alueesi Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijaan. Vastauksia kerätään 31.7. saakka.

Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa palautetta vastaanottaa Tapio Tiilikainen p. 050 - 5965 012 tai sähköposti tapio.tiilikainen@nkl.fi

Linkki kyselylomakkeeseen https://link.webropolsurveys.com/S/CD0B6A17057D0029Tapio Tiilikainen

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija

Näkövammaisten liitto ry.

Kauppakatu 17 b, 80100 JOENSUU

P. 050-596 5012

www.nkl.fi

Oikeuksien valvonnan asiantuntija Tapio Tiilikainen tiedottaaOikeuksienvalvonta tiedottaa 6/2020

Asiakkaana terveydenhuollossa- Tunnistaminen lisää turvallisuutta
Terveydenhuollossa voi olla hoidettavana samannimisiä tai nimeltään toisiaan muistuttavia henkilöitä. Tunnistamisella varmistetaan, että sinulle tehdään juuri sinulle tarkoitetut tutkimukset ja toimenpiteet ja että saat oikeat lääkkeet. On tärkeää, että henkilökunta varmistaa nimen ja henkilötunnuksen aina ennen tutkimuksia, toimenpiteitä tai lääkkeenantoa. Tunnistamatta jättäminen aiheuttaa vaaratilanteita sekä ylimääräisiä tutkimuksia.

Henkilöllisyyden varmistaminen on tunnistamisen perusta.Potilaan ja asiakkaan kannalta turvallisen palvelun lähtökohtana on, että henkilökunta on varma, kenen kanssa toimitaan. Henkilöllisyys tulee varmistaa vaikka olisit hoitoyksikössä tai vastaanotolla henkilökunnalle tuttu. Sinulsta voidaa kysyä nimi ja henkilötunnus useampaan otteeseen hoidon aikana. Tämä ei johdu siitä, että hoitohenkilökunta ei viitsisi lukea paperiesta kuka olet, vaan kyse on turvallisen hoidon varmistamisesta.

Olemme osallisia omassa hoidossamme ja siksi tunnistamisen varmistaminen on myös omalla vastuulla. On oikein huomauttaa henkilökunnalle, jos sinua ei tunnisteta ennen toimenpidettä tai tutkimusta. Jos sinulla on tunnistamista helpottavia apuvälineitä, ne kannattaa pitää esillä. Mahdollisuuksien mukaan on hyvä huomioida myös erikoistilanteet, esimerkisi muistisairauteen tai vaikkapa kuulon ja näön heikkenemiseen liittyen.

Toimenpiteitä potilas- ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksiTunnistaminen tehdään ensisijaisesti Kela- tai muulla henkilökortilla. Mikäli sinulla ei ole mukana korttia henkilöllisyyden tunnistamiseen, henkilötunnus kysytään sinulta itseltäsi ja vasta toissijaisesti mahdolliselta saattajalta. Henkilötunnuken varmistamiseen liityy kaksoistarkastus, eli työntekijä pyytää kertomaan henkilötunnuksen suullisesti ja sitä verrataan esimerkiksi Kela-kortin tietoihin. Mikäli huomaat epäkohtia tunnistamisessa asioidessasi terveydenhuollossa, ota asia rohkeasti puheeksi. Tunnistaminen lisää turvallisuutta.

Lähteet:
Tarja Pajunen, erityisasiantuntija, Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus https://www.vaasankeskussairaala.fi/potilas-ja-asiakasturvallisuuden-kehittamiskeskus/

Kiikarissa Aivoterveys tietoa hankkeesta.Hei Kaikki äänilehden kuuntelijat !

Täällä on äänessä Helvi Janhunen Kiikarissa Aivoterveys -tietoa ja tukea näkövammaisille hankkeesta. Hanke on kolomivuotinen ja sen kotipesänä toimii Mikkelin Seudun Muistiyhdistys. Hankkeemme tavoitteena on edistää näkövammaisten henkilöiden aivoterveyttä ja kehittää siihen uusia toimintamalleja. Tähän liittyen meillä on alkanut kokeilu, jossa tarjoamme noin kerran kuussa näkövammayhdistysten äänilehtien kuuntelijoille pohdittavaa aivoterveydestä. Aiheina ovat esim. liikunta, uni, ravinto, mielen hyvinvointi, rentoutuminen ja muisti. Haluathan sinäkin pitää huolta omasta aivoteveydestäsi! Tietoa, tukea ja toimintaa äänimuodossa tulee kertomaan teille myös työkaverini Jaana pesonen. Olemme kiinnostuneita kuulemaan teidän mielipiteitänne tästä kokeilusta eli keräämme asiasta myös palautetta.