MUUT IL­MOI­TUK­SET


Akseli Muhosen Jouluisia säveliä

Utran kirkossa keskiviikkona 19.12.2018 kello 10.00. Tilaisuuden kesto noin 40 min. Tervetuloa!Joensuun seudun Glaukoomakerho

kokoontuu maanantaina 10.12.2018 kello 15-17 Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksella, osoite Kauppakatu 17 B, toinen kerros, Joensuu.Vammaisten kirkkokyyti toteutuu jälleen taas!

Tarvitsetko kyydin kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen sunnuntaina 16.12.2018 kello 18.00. Noljakan kirkolle?


Tämä kyytitarjous koskee pelkästään liikuntavammaisia ja näkövammaisia Joensuun alueella. Kyyti on ilmainen ja osallistujat haetaan kotoa tilaisuuteen sekä tilaisuuden jälkeen takaisin kotiin. Kirkossa on avustaja paikalla tarvittaessa. Paluumatka noin kello 19.00.

Jos haluatte ilmoittautua mukaan ja tarvitsette kyydin, ilmoittautukaa 12.12. mennessä. Ilmoita myös, mistä osoitteesta teidät voi hakea sekä käytätkö pyörätuolia vai rollaattoria.

Ilmoittautumisia Joensuun seurakuntakeskuksen neuvontaan puhelin 013-2635300 maanantaista perjantaihin kello 9-11 ja 12-15 tai netti-ilmoittautumisten kautta http://www.joensuunevl.fi/app/ilmoittautuminen/list
Sydämellisesti tervetuloa mukaan! Toivottaa erityisdiakoni Tuula Mertanen


Savon Kinot tiedottaa

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5 euroa ja heidän avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi. Muista esittää näkövammaiskorttisi.


So­la­ris-lo­mat ry:n lo­mat vuo­del­le 2019 haet­ta­vis­sa

Solaris-lomat ry järjestää Veikkauksen tuotoilla tuettuja lomia näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

Lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneissa sekä täysihoito. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle. Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 euroa henkilöltä, mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemukseen merkitään avustajan nimi ja henkilötunnus), omavastuu samoin 60 euroa. Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

Lomalle haetaan täyttämällä joko sähköinen tai paperinen lomake. Hakemuksia saa Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n toimintakeskukselta sekä Solaris-lomat ry:stä, puh. 0303 608 2330 Pia Peräkylä, tai nettisivuilta www. solaris-lomat.fi, jossa voi täyttää myös sähköisen hakemuksen.
Postita paperihakemus osoitteella Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua, kirjeen mukana on lasku omavastuun maksamista varten.

Näkövammaisten tuettujen lomien paikat ja ajankohdat vuonna 2019: 18.-23.3.2019 Härmän Kylpylä Ylihärmä, hakuaika päättyy 18.12.2018
1.-6.4.2019 Vesileppis Leppävirta, hakuaika päättyy 1.1.2019
13.-18.5.2019 Kylpylähotelli Päiväkumpu Karjalohja, hakuaika päättyy 13.2.2019
26.-31.5.2019 Loma- ja kurssikeskus Koivupuisto Ylöjärvi, hakuaika päättyy 26.2.2019
15.-20.7.2019 Kuntoutumiskeskus Apila Kangasala, hakuaika päättyy 15.4.2019
18.-23.8.2019 Yyterin Kylpylähotelli Pori, hakuaika päättyy 18.5.2019
16.-21.9.2019 Härmän Kylpylä Ylihärmä, hakuaika päättyy 16.6.2019
6.-11.10.2019 Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopio, hakuaika päättyy 6.7.2019
10.-15.11.2019 Kylpylähotelli Peurunka Laukaa, hakuaika päättyy 10.8.2019

Joululoma näkövammaisille aikuisille
Härmän kylpylä, Ylihärmä
23.-28.12.2019 hakuaika päättyy 23.9.2019

Kuulonäkövammaisten loma
Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopio
24.-29.6.2019 hakuaika päättyy 24.3.2019Sinulle henkilökohtaisen avun käyttäjä: tässä on mahdollisuus saada äänesi kuuluville!

Honkalammen ESE-keskus on henkilökohtaista apua kehittävä keskus. Muun toiminnan ohessa teemme nyt talvella selvitystä siitä, miten henkilökohtaisen avun päätöksentekoa voitaisiin parantaa. Siun Soten sosiaalityöntekijät ovat lupautuneet vastaamaan omasta puolestaan kysymyksiimme ja nyt tarvitsisimme myös palvelun käyttäjiä haastateltavaksi!

Olisitko kiinnostunut kertomaan nimettömänä mielipiteesi siitä, miten yhteistyö osaltasi sosiaalitoimen kanssa on sujunut silloin, kun avustaja-asioistasi on oltu tekemässä päätöksiä? Ota yhteyttä niin sovitaan sinulle oma haastatteluaika
p. 050 388 6636, jenna.piippo@hl-s.fi tai 050 388 6600 laura.jormanainen@hl-s.fiUusi tutkimus SILMÄNPOHJAN KUIVASTA IKÄRAPPEUMASTA ÄÄNESI ANSAITSEE TULLA KUULLUKSI

REKISTERÖIDY TÄSTÄ: www.m3gr.io/JBTNKG case sensitive
M3 Global Research ja QQFS tekevät kansainvälistä markkinatutkimusta silmänpohjan kuivasta ikärappeumasta. Kutsumme tätä sairastavat ja heitä avustavat henkilöt osallistumaan tutkimukseen. Tutkimus keskittyy eri hoitoi­hin sekä tapoihin, joilla ne annetaan henkilöille, joilla on tämä sairaus. Avustajat: 30 minuuttia kestävä puhelinhaastattelu. 40 euroa Potilaat: 30 minuuttia kestävä puhelinhaastattelu. 40 euroa
Palkkio maksetaan lahjakortin muodossa. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ota yhteyttä Katriin osoitteeseen: KATRI.MATTILA@EU.M3.COM puhelin +46 31 355 9056
M3 Global Research on sitoutunut suojelemaan yksityisyyttäsi ja henkilötietojasi. Lue Yksityisyydensuojalausekkeemme (https://www.m3globalresearch.com/privacy.cfm) ymmärtääksesi, miten keräämme, käytämme ja suojelemme henkilökohtaisia tunnistettavia tietojasi. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa ottamalla meihin yhteyttä osoitteeseen: privacy@m3globalresearch.com.YLEN KUVAILUTULKKAUS

Yle lisää näkövammaisille suunnattujen kuvailutulkattujen ohjelmien määrää. Joulukuun alussa nähdään suomeksi kuvailutulkattuna joulukalenteri, jossa seurataan Pikku Kakkosesta tuttujen eläinhahmojen valmistautumista ensimmäiseen jouluun. Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu kertoo ystävyksistä, joille monet joulutraditiot ovat ihmeellisiä ja uusia.

“Saimme viime vuonna paljon positiivista palautetta kuvailutulkatusta joulukalenterista. Siksi päätimme kuvailutulkata sen myös tänä vuonna”, toteaa Ylen kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell.

Yle julkaisee kuvailutulkattuna myös Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -sarjan, joka nähdään yksinoikeudella televisiossa Yle TV1:n Kotikatsomossa. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia.

“Yle haluaa palvella jokaista suomalaista. Ihmisille täytyy luoda mahdollisimman yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan keskusteluihin ja kulttuuriin. Haluaisin tehdä kaikki Ylen sisällöt saavutettaviksi, muttei se ole vielä realistista. Toiveita herättävät kuitenkin uusien tekniikoiden tuomat mahdollisuudet, kuten esimerkiksi automaattinen puheentunnistus”, Forssell sanoo.

Vuoden 2019 ensimmäinen suomeksi kuvailutulkattu ohjelma on helmikuussa alkava Muumilaakso-sarja.

Kuvailutulkkaus on visuaalisuuden sanallistamista esimerkiksi näkövammaiselle. Kuvailutulkki kuvailee tapahtumia, mutta jättää tilaa myös vastaanottajan omalle tulkinnalle. Yle kuvailutulkkaa tällä hetkellä osan tärkeimmistä draamatuotannoista. Tavoitteena on lisätä kuvailutulkkausten määrää tulevaisuudessa. Joulukalenteri:

Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu
Aamuin illoin 1.12.–24.12.2018
Yle TV2 ja Yle Areena

Tuntematon sotilas
Sunnuntaisin 30.12.2018 alkaen
Yle Areena ja Yle TV1:n KotikatsomoTIEDOTE CELIASTA LAINAAMISEEN:

Äänikirjojen lainaaminen CD-levyinä

 • Jos et vielä käytä Celian äänikirjoja ja tarvitset kirjat CD-muodossa, voit kysyä niitä omasta kirjastostasi tai kirjastosi kotipalvelusta.

 • Kirjasto voi tarvittaessa hankkia Celian äänikirjoja CD-levyinä valikoimiinsa.

Celian CD-muotoiset äänikirjat on tarkoitettu lukemisesteisille henkilöille, joilla ei ole verkkoyhteyttä tai joille verkkopalvelujen käyttö on muuten vaikeata. Celian maksuttomia CD-kirjoja saa kirjakerhojen kautta sekä itse lainaamalla. CD-kirjat postitetaan Celiasta suoraan kotiin yhtenä pakettina kerran kuussa ja niitä ei tarvitse palauttaa. Kuuntelun jälkeen levyt voi hävittää sekajätteen mukana.

Kirjakerhot

Asiakas tai hänen yhteyshenkilönsä valitsee Celian kirjakerhojen valikoimasta enintään viisi kerhoa, ja jokaisesta kerhosta saa yhden kirjan kuussa.

Suosituimmista kerhoista (Jännitystä elämään,Kevyttä ja viihdyttävääsekäElämää ennen ja nyt) saa halutessaan kaksi kirjaa kuukaudessa. Enimmäismäärä on silti viisi kerhokirjaa kuukaudessa.

Omatoiminen lainaus

Rekisteröityessä saaduilla tai myöhemmin Celiasta tilattavilla ja sähköpostiin lähetettävillä Celianet-tunnuksilla voi lisäksi itse lainata CD-kirjoja Celian koko äänikirjakokoelmastaCelianetissä. Kuukauden ajanjakson aikana voi lainata 14 levyä (kerhokirjat mukaan lukien 5+9 ) ja levyt voi vapaasti valita Celian koko äänikirjakokoelmasta. Asiakkaan omainen tai yhteyshenkilö voi tarvittaessa käyttää Celianettiä asiakkaan puolesta.

TILAUKSET VOI TEHDÄ JOKO SÄHKÖPOSTILLA palvelut@celia.fi tai puhelimella numerosta 0295 33305

Rekisteröidy Celian CD-lainaajaksi kirjastossa

Kirjasto voi rekisteröidä sinut Celian CD-kirjakerhoihin ja CD-lainaajaksi.

 • Celian CD-kirjakerhot ovat maksuttomia, ja kirjat lähetetään suoraan kotiisi kerran kuussa.

 • Celian CD-kirjakerhojen kautta voit saada enintään viisi kirjaa kuukaudessa.Joensuun pääkirjaston oleellisimmat palvelunumerot

Kirjaston kotipalvelu Joensuussa p. 050 311 6358
- asiakkaille, jotka eivät pysty asioimaan kirjastossa on tarjolla palvelua suoraan kotiin, asiaa hoitaa tällä hetkellä kirjastovirkailija Sirpa Parkkinen

Tietopalvelu ja neuvonta Joensuun pääkirjastolla p. 050 433 9785

- tietopalvelu etsii asiakkaan toivomasta aihepiiristä tieto- ja kertomakirjallisuutta kirjaston omasta kokoelmasta, sekä laajemminkin eri lähteistä

- jos haluttua tietoa ei löydy heti, tehdään asiasta ns. tiedonhakupyyntö - kirjastonhoitaja ottaa asiakkaaseen yhteyttä, kun tarvittavat tiedonlähteet ovat löytyneet
- tiedonhakupyynnöt koskevat usein tietokirjallisuutta tietystä aihepiiristä, mutta sen avulla voidaan etsiä myös fiktiota (tyyliin "romaanit jotka käsittelevät aihetta X")
- tietopalvelu hoitaa myös uusien Celia-cd-levyjen hankkimisen kokoelmaan, sekä Celia-asiakkaiden rekisteröimisen


Lainauspalvelut p. 050 406 5992
-
lainojen uusinnat, varaukset, kirjastokorttiin liittyvät asiat, aukioloajatEU:n vammaiskortti

Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa ja muissa EU-maissa. Korttia voi hakea 4.6. alkaen.

Vammaiskortilla vammainen henkilö voi vaivattomasti osoittaa vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa sekä liikunta- ja kulttuuritapahtumissa.

Korttihakemus lähetetään Kelaan. Jos haluat vammaiskortin, sinun tulee ensin täyttää ja lähettää hakemuslomake Kelaan. Hakuohje ja lomake löytyvät Kelan verkkosivuilta ja Vammaiskortti.fi: stä. Lomakkeita voi myös pyytää Kelan palvelupisteistä. Kela tarkistaa, onko sinulla vammaiskorttiin oikeuttava päätös ja avaa sinulle oikeuden kortin tilaamiseen. Sen jälkeen voit itse tilata kortin korttitoimittajan tilausjärjestelmän kautta.

Voit hakea EU:n Vammaiskorttia, jos sinulla on aiemmin myönnetty ja voimassa oleva päätös, jonka perusteella voi saada kortin. Et siis tarvitse uutta päätöstä saadaksesi kortin.

Jos olet saanut myönteisen päätöksen jostakin seuraavasta etuudesta tai palvelusta, voit saada vammaiskortin. Vammaiskortin voi saada henkilö, joka on saanut myönteisen päätöksen:

Kelan etuudet:

 • alle 16-vuotiaan vammaistuki

 • 16 vuotta täyttäneen vammaistuki

 • eläkettä saavan hoitotuki

 • kuulovammaisen tulkkauspalvelu (A)

 • kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspalvelu (A)

 • puhevammaisen tulkkauspalvelu (A).

Kunnan palvelut ja päätökset:

 • omaishoitosopimus (A)

 • vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

 • sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki (ns. kuljetuspalvelupäätös)

 • saattajapalvelu (A)

 • vammaispalvelulain mukainen palveluasuminen (A)

 • henkilökohtainen apu (A)

 • päivätoiminta

 • erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A).

A = Voit saada korttiisi A-merkinnän. Sen avulla voit halutessasi osoittaa, että tarvitset mukaasi avustajan tai tukihenkilön.

Voit hakea vammaiskorttia Kelasta hakemuslomakkeella. Kela tarkistaa, että sinulla on vammaiskorttiin oikeuttava voimassa oleva päätös. Sen jälkeen Kela antaa sinulle oikeuden tilata kortin. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta pääset viimeistelemään korttitilauksesi.


Muutoksia Kelan korvaamiin taksimatkoihin 1.7.2018 alkaen

Sairausvakuutuslain muutos ja Laki liikenteen palveluista astuvat voimaan 1.7.2018. Näiden lakien voimaantulo tuo muutoksia Kelan korvaamiin taksimatkoihin.

Kelan korvaama taksimatka täytyy aina tilata tilausvälityskeskuksesta, joka on tehnyt Kelan kanssa sopimuksen suorakorvausmenettelystä. Näin asiakas saa
matkakorvauksen heti taksissa ja maksaa matkasta vain yhdensuuntaisen matkan omavastuun.

Jos asiakas tilaa taksin muualta, ei asiakas saa korvausta tällaisesta matkasta. Asiakas ei voi myöskään hakea itse jälkikäteen korvausta taksimatkan kustannuksista Kelasta.
Kelan korvaamien taksimatkojen tilauspuhelinnumerot muuttuvat 1.7.2018 alkaen 0800 -alkuisiksi ja puhelu on tilaajalle maksuton.

Yhden tilauspuhelun aikana asiakas voi tilata kaikki tiedossaan olevat ajanvaraukseen perustuvat matkat tulevalle 14 päivän ajanjaksolle. Samalla tilauspuhelulla voi tilata sekä meno- että paluumatkan, jos matkan ajankohdat ovat tiedossa. Paluumatkan voi kuitenkin ajaa eri kuljettaja. Matka tulee tilata viimeistään matkustusajankohtaa edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä. Akuutit matkat voi tilata silloin, kun matkan tarve syntyy.

Taksimatkojen korotettu omavastuu

Aiemmin käytössä ollut taksimatkojen korotettu omavastuu poistuu 1.7.2018
alkaen. Kaikki Kelan korvaamat taksimatkat tulee tilata Kelan kanssa sopimuksen suorakorvausmenettelystä tehneestä tilausvälityskeskuksesta, jolloin asiakas maksaa yhdensuuntaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun.

Saattajan matka
Saattajan matkakuluista saa korvausta, jos terveydenhoitohenkilökunta on katsonut saattajan tarpeelliseksi asiakkaan terveydentilan vuoksi. Jatkossa saattajan matkasta saa korvauksen yhdessä tehdyn matkan osalta. Saattajan yksi tekemä matka korvataan silloin, kun se alkaa asiakkaan kotiosoitteesta tai päättyy sinne esimerkiksi tilanteessa, jossa asiakas jää hoitoon terveydenhuoltoon ja saattaja tekee paluumatkan yksin. Tieto saattajan mukaan tulemisesta tulee ilmoittaa aina matkan tilauspuhelussa.

SV 67 todistus, kun terveydenhuollon ammattihenkilö tilaa matkan

Jos terveydenhuollon ammattihenkilö tilaa yksittäisen taksimatkan asiakkaan terveydentilan perusteella, ei näistä matkoista tarvita erillistä SV 67 todistusta 1.7.2018 jälkeen.

Kotikunnan taksin käyttö poistuu

Taksimatkojen suorakorvausmenettelyssä oman kotikunnan auton pyytäminen ei ole enää mahdollista 1.7.2018 jälkeen.

Vakiotaksiasiakkuus

Alle 16-vuotiaalla tai vaikeasti sairaalla lapsella on edelleen oikeus vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön. Oikeus vakiotaksiin voidaan myöntää asiakkaalle myös yksilöllisen harkinnan perusteella. Siihen vaikuttaa asiakkaan terveydentila ja avun tarve kuljetuksen aikana. Edellytyksenä vakiotaksikuljetuksen järjestymiselle on, että Kelan korvaamia taksikuljetuksia järjestävä tilausvälitysyhtiö pystyy osoittamaan asiakkaalle vakituisen kuljettajan tai asiakkaan aiemmin käyttämä kuljettaja toimii tilausvälitysyhtiön alihankkijana.


Uusi tilauspuhelinnumero asiakkaille 1.7.2018

Pohjois-Karjala
0800 302255

Lisätietoja: www.kela.fi/matkat tai puhelinnumerosta 020 692 204.

Näkövammaisten aikuisten tuetut lomat 2018

Solaris-lomat ry järjestää STEA:n rahoittamia näkövammaisten tuettuja lomia. Lomajaksot ovat viiden vuorokauden mittaisia.

Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa (hakemuksessa mainittava myös avustajan nimi ja henkilötunnus). Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

Mitä tuettu loma maksaa?

Viiden vuorokauden loman omavastuuosuus on 60 e / henkilö. Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat. Lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa. Kaikilla lomilla on täysihoito: aamiainen, lounas ja päivällinen. Jokaisella lomalla on monipuolista ohjattua ohjelmaa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä sähköinen lomatukihakemus, hakemuksen voi täyttää myös paperiversiona. Täytä hakemus huolellisesti, mainitse näkövammastasi ja kiinnitä muutenkin erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen.

Paperinen hakemus lähetetään Solaris-lomat ry:n toimistoon viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkua. Solaris-lomat ry tekee lomapäätökset hakemusten perusteella. Vain lomalle valituille lähetetään kirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua. Kutsukirjeessä on lasku omavastuun maksamista varten.

Paperisen hakemuslomakkeen saa näkövammaisten alueyhdistyksestä

- tulostamalla lomakkeen tai täyttämällä sähköisen lomakkeen osoitteessa www.solaris-lomat.fi

- tilaamalla Solaris-lomat ry:stä (solaris@solaris-lomat.fi tai p. 030.608.2330 / Pia Peräkylä)

Postita hakemus osoitteella Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 HELSINKI. Kuoreen maininta "Näkövammaisten lomat".

Lomatukihakemuksen täyttämisessä sinua auttavat alueyhdistysten henkilökunta ja NKL:n oikeuksienvalvonnan asiantuntijat.

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat 2018

Lomajaksojen ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Joulunajan loma on suunnattu erityisesti yksinäisille näkövammaisille.

Näkövammaisten tuetut lomat 2018

22.-27.12. Härmän Kylpylä, Ylihärmä


Savon Kinot tiedottaa: Joensuussa Tapio ja Kiteellä Kino-Hovi.

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5 euroa ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi. Näytä näkövammaiskorttisi.

Joensuun kaupunginteatteri tiedottaa:

Näkövammaisen tai muun välttämätöntä avustajaa tarvitseva henkilön avustaja pääsee teatteriimme ystävänlipun hinnalla. Hinta on musiikkinäytelmissä ja suurtuotannoissa 12 euroa ja muissa näytännöissä 6 euroa.

Alennuslippu ei käy lasten näytäntöihin, ensi-iltoihin eikä vierailuesityksiin.

VR-vammaispalvelut

Vammaispalvelut on merkitty aikatauluihin inva-merkillä. Näkövammainen on oikeutettu maksuttomaan saattajaan. Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa pyörätuolipaikoilla, jolloin koirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Tutustu tarkemmin junamatkaan opaskoiran kanssa.

Maksuton vammaispalvelunumero

VR otti 1.1.2017 alkaen käyttöön maksuttoman palvelunumeron vammaisasiakkaille. Numerosta saa hoidettua kaikki matkaan liittyvät palvelut, junalipun ostamisesta asemien avustamispalvelun tilaamiseen.Uusi palvelunumero on 08001-66888 ja palvelu on avoinna päivittäin klo 7–22.

Asemien avustuspalvelut

Asemien avustamispalvelun kohtaamisaika on muuttunut. Uusi kohtaamisaika on 1.1.2017 jälkeen tehdyille avustamistilauksille 20 minuuttia ennen junan aikataulunmukaista lähtöaikaa. Kohtaamisaika vahvistetaan asiakkaalle avustamispalvelun tilaushetkellä. Avustamispalvelu on mahdollista tilata 37 asemalle ja sen voi tilata asemien lipputoimistojen lisäksi puhelimitse VR Vammaispalvelusta p. 08001-66888 viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Numero on maksuton.

Avustaminen asemalla

1. Kun olet varannut avustajan asemalla, tule paikalle hyvissä ajoin, viimeistään 20 minuuttia ennen junan lähtöä.
2. Avustamispiste on merkitty asemalla kansainvälisellä merkillä. Voit tarkistaa avustamispisteen sijainnin asemakohtaisesti netissä Asemat-osiossa tai vammaispalvelunumerosta. Turvallisuussyistä henkilökunta ei voi nostaa vammaista pyörätuoliin tai pyörätuolista. Useimmilla asemilla toimii asiakasinformaatiojärjestelmä, jota kautta saat tietoa junien kulkuajoista kuulutuksin ja näyttötaulujen välityksellä. Muutokset ovat mahdollisia, ja niistä ilmoitetaan kuulutuksin ja näyttötauluissa.

Näkövammaiset

Näkövamma on todistettava matkustettaessa maksuttoman saattajan kanssa
• Näkövammaisten Keskusliiton jäsenkortilla (näkövammaiskortilla), kun haitta-aste on vähintään 65 %
• Näkövammaiset Lapset ry:n jäsenkortilla (näkövammaiskortilla)
• Lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamma on vähintään 65 %
• Suomen kuurosokeat ry:n jäsenkortilla

Matkustaminen saattajan kanssa

Kun näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas matkustaa saattajan kanssa, saattajalla on oikeus VR:n maksuttomaan matkaan kauko- ja lähiliikenteessä, myös yöjunien makuupaikalla. Saattajalla tulee olla valmiudet auttaa vammaismatkustajaa matkan aikana. Saattajan ja saatettavan tulee matkustaa kokonaisuudessaan sama yhteysväli.
• Asiakkaalla on oltava aikuisen, lapsen, opiskelijan tai eläkeläisen junalippu. Myös alle 4-vuotiaalle näkö- tai liikuntavammaiselle tulee ostaa juniorilippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Saattajan on oltava yli 18-vuotias.
• Saattajan maksuttoman lipun saa myös Säästö- tai Peruslipulla matkustava näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas. Huom! Autopaketti ei oikeuta maksuttomaan saattajaan.
• Lisätietoja HSL-alueen saattajalipusta on erikseen saatavilla.

Saattajaliput

Saattajan maksuton lippu tulee hankkia verkkokaupasta, aseman lipunmyynnistä, puhelimitse VR Asiakaspalvelusta tai junan konduktööriltä samalla kuin saatettavan vammaismatkustajan lippu.

Jos näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen on jo ostanut lippunsa itsepalvelukanavasta, saattajan lipun voi varata aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.

Vammaismatkustajan ja saattajan liput verkkokaupasta

Näkö- tai liikuntavammaisena matkustajana voit ostaa junalipun verkkokaupasta. Jos olet oikeutettu saattajan maksuttomaan matkaan, voit nyt samalla lunastaa lipun saattajalle verkkokaupassa asioidessasi.

Toimi näin:
• Valitse verkkokaupan hakuruudussa matkustajaksi (esim. aikuinen, eläkeläinen) ja klikkaa Lisää uusi matkustajatyyppi.
• Valitse toisesta alasvetovalikosta matkustajatiedoksi Saattaja ja hyväksy saattajalipun ehdot klikkaamalla.
• Sen jälkeen voit valita paikat itsellesi ja saattajallesi. Jos tarvitset pyörätuolipaikan, valitse sellainen verkkokaupan vaunukartalta ja saattajallesi paikka sen läheisyydestä. Sitten voit edetä lipun ostoon. Saattajalippu on maksuton.
• Huomioithan, että pyörätuolimatkustajan saattajan paikkaa ei voi toistaiseksi hankkia mobiiliselaimen kautta.

Liikuntavammaiset

• Pyörätuolipaikkoja ei varata muille kuin liikuntavammaisille tai -rajoitteisille matkustajille. Pyörätuolipaikkojen vieressä olevat paikat on varattu ensisijaisesti liikuntavammaisten saattajille. Jos liikuntavammainen haluaa istua tavallisella istumapaikalla, hän voi varata sellaisen pyörätuolipaikan sijaan.
• Liikuntavammaisen matkustajan apuväline kuljetetaan matkatavarana maksutta junissa, joissa on invapalvelut tai kun vammainen matkustaa avustajan kanssa. Invamopo ei kuitenkaan mahdu Pendolino-junaan.
• Vammaismatkustaja tai hänen saattajansa huolehtii pyörätuolin, invamopon tai muun apukulkuvälineen käytöstä junaan noustaessa sekä junasta poistuttaessa.
• Kun liikuntavammainen matkustaa lemmikin kanssa, hänellä on oikeus matkustaa IC- ja Pendolino-junissa palveluvaunussa vammaispaikoilla, samoin kuin avustaja- tai opaskoiran kanssa.

Matkustaminen opas- avustaja- tai kuulokoiran kanssa

• Suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.
• Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolino-junan palveluvaunussa.
• Opaskoirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Lemmikkimaksu peritään, jos opastettavalla on maksuttomaan lippuun oikeutettu saattaja.
• Makuuvaunussa opaskoira matkustaa maksutta opastettavansa kanssa päätyhytissä, joka tulee varata kokonaan omaan käyttöön.
• Jos matkustaja matkustaa yksin makuuvaunun päätyhytissä opaskoiran kanssa, hytti hinnoitellaan normaalia yhden hengen hyttiä edullisemmaksi.

Matkan aikana junassa

• Kaukojunissa on saatavilla vammaispalveluita joitakin pika- ja taajamajunia lukuun ottamatta.
• Vammaisena voit pyytää junan henkilökuntaa avustamaan ravintolatuotteiden ostossa, mikäli junassa on ravintolavaunu.
• Junissa on informaatio- ja kuulutusjärjestelmä, joka antaa tietoa junan kulusta ja pysähdyspaikoista. Kuulutustiedot näkyvät InterCity- junissa ja Pendolinoissa myös näyttöruuduissa.

Näkövammaiset

• Uuden kaluston penkit on numeroitu pistekirjoituksella ja merkitty värikontrasteilla vaunuosaston ulko- ja sisäpuolella.
• Junien sisustusvärityksessä on käytetty vastavärejä oviaukkojen ja seinien, ovien avausnappien sekä rappusten erottamisessa.

Näkövammaisten 118-numeropalvelu

Näkövammaisten liitto on sopinut numerotiedustelupalveluita tarjoavien operaattoreiden kanssa näkövammaisille tarjottavasta erillishintaisesta 118-numeropalvelusta.

1. Numeropalveluun soitettavan puhelun hinta on 0,67 e/puhelu (sis. alv.).

2. Kiinteä hinta sisältää myös puhelun yhdistämisen ja tietojen lähettämisen matkapuhelimeesi.

3. Edelleen yhdistetyssä puhelussa oman liittymäsi operaattori laskuttaa lisäksi matkapuhelu-, kaukopuhelu- tai palvelunumeromaksun (palvelunumeromaksu peritään, mikäli puhelu yhdistetään maksulliseen palvelunumeroon).

Huom! Operaattorin laskulla edelleen yhdistetyn puhelun kustannus kokonaisuudessaan näkyy 118 laskutusrivillä, koska operaattorit eivät pysty erottelemaan 118:sta edelleen yhdistetyn puhelun kustannusta.

Kenellä on oikeus käyttää erillishintaista 118-numeropalvelua?

Näkövammaisten 118-numeropalvelua on oikeutettu käyttämään näkövammainen henkilö, jonka näkövammasta aiheutuva haitta-aste on vähintään 50 %. Haitta-asteen on oltava lääkärin toteama.

Miten 118-numeropalvelu otetaan käyttöön?

Palveluun oikeutetun käyttäjän on ilmoitettava NKL:lle yksi puhelinnumero, jolla hän haluaa 118-numeropalvelua käyttää. Käyttäjän on oltava ilmoittamansa puhelinnumeron haltija. Ilmoituksen 118-numeropalvelun käyttöönotosta voi tehdä Näkövammaisten liiton jäsenpalveluyksikköön p. 09 3960 4656 tai NKL:n alueyhdistykseen.

118-numeropalvelun käyttö on alkanut 1.5.2015

Erillishinnoitellun 118-numeropalvelun käyttö alkaa seuraavan kuukauden alusta kaikkien niiden käyttäjien osalta, jotka ovat ilmoittaneet puhelinnumeronsa viimeistään edellisen kuukauden 24. päivä. NKL toimittaa saamansa puhelinnumerot operaattoreille kunkin kuun 25. päivä ja palvelu astuu voimaan aina seuraavan kuukauden 1. päivä. Tämä koskee niin uusia käyttäjiä kuin mahdollisia päivityksiä puhelinnumeroihin.

118-numeropalvelun käytön oikeuksia ja velvollisuuksista

118-numeropalvelun käyttäjä vastaa siitä, että hän käyttää palvelua hallinnoimallaan puhelinnumerolla. Palveluntarjoajalla on oikeus tarkistaa puhelinnumeron haltijatiedot. Väärinkäyttötapauksissa käyttäjä voi menettää oikeutensa erillishinnoitellun numeropalvelun käyttöön.

Palveluntarjoajalla on velvollisuus hyvittää jälkikäteen käyttäjälle mahdollisesti liikaa perityt palvelun käyttökustannukset. Laskutusvirhe hyvitetään käyttäjälle normaalin reklamaatio- ja hyvitysprosessin mukaisesti ottamalla yhteyttä oman liittymän operaattoriin.

Numeropalvelu toimii numerossa 118

Erillishinnoiteltu numeropalvelu toimii numerossa 118. Muut numeropalvelunumerot eivät ole erillishinnoiteltuja vaan niistä veloitetaan kunkin palvelun hinnaston mukaisesti.

Jos et ole näkövammaisyhdistyksen jäsen

Ne näkövammaiset, joiden näkövammasta aiheutuvaa haitta-asteprosenttia ei ole NKL:n tiedossa, saavat 118-numeropalvelun käyttöön toimittamalla henkilö- ja yhteystietonsa, palvelun käyttöön tarkoitetun puhelinnumeron ja todistuksen näkövamman haitta-asteesta NKL:n jäsenpalveluyksikköön osoitteella NKL/ Niina Juntunen, PL 30, 00030 IIRIS.